Lyžiarske stredisko na Lysej končí. Kraj reaguje: Mrzí nás to

DRIENICA LYSÁ – To, čo sa zdalo ako parádne rozbehnutý projekt, končí. Nadšenci, ktorí do obnovy dlho zabudnutého lyžiarskeho strediska investovali nemalé peniaze oznámili, že ukončujú činnosť na Lysej. Rozhodnutiu malo predchádzať dlhé úsilie a boj o jeho zachovanie. Kraj tvrdí, že sa pokúšal o pomoc tomuto stredisku, no u niektorých poslancov sa návrh nestretol so všeobecným súhlasom poslaneckých klubov.

Lyžovanie v areáli Ski Drienica Ski Lysá Návštevník na sedačkovej lanovke, ktorá vedie na lyžiarske stredisko Ski Lysá 26. decembra 2022. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Rekreačná lokalita Drienica Lysá je súčasťou destinácie v regióne Šariš. Nachádza sa 25 km severne od Prešova nad mestom Sabinov. Má dlhoročnú históriu, no až do roku 2019 bola desať rokov neaktívna, až do príchodu nových majiteľov, ktorí sa rozhodli stredisko zrekonštruovať.

Vleky a tiež legendárna lanovka vedúca z Drienice na Lysú boli znovu uvedené do života a až do poslednej zimnej sezóny riadne fungovali. Avšak po dvoch rokoch covidu, jednom roku vysokých cien energií a po rekordne teplej ostatnej zime dospeli majitelia a prevádzkovatelia do stavu, že už nie sú schopní ťahať stredisko sami bez pomoci.

Preto požiadali o pomoc Prešovský samosprávny kraj (PSK). Práve to na poslednom májovom zastupiteľstve preberalo možnosti podpory tohto lyžiarskeho strediska.  

„Z pohľadu regionálneho rozvoja je rekreačné stredisko Lysá športovou, turistickou aj prírodnou destináciou s celoročným využitím, a smerom do budúcna s väčším potenciálom pre letný turizmus, hoci toto stredisko bolo doposiaľ viac známe najmä ako zimné lyžiarske stredisko,“ uvádzala dôvodová správa k materiálu oživenia turistickej oblasti Čergova, do ktorého patrí aj Lysá.

Zámerom kraja v tejto oblasti bolo pomôcť s rekonštrukciou príjazdovej cesty a tiež s financovaním lanovky. Poslancom sa pozdávala pomoc s rekonštrukciou cesty, no na financovanie lanovky mali svoj názor. Viacerí sa zhodli, že ak ide o súkromných podnikateľov, investície zo strany kraja nie sú nevyhnutné.

„Požiadali sme VÚC o pomoc, alebo vstup do firmy. Bohužiaľ, niektorí poslanci nepochopili, že rozvoj turizmu na Slovensku je o podpore aj menších stredísk. Vzhľadom na to, že sme na východe, zvlášť v Sabinovskom okrese, kde dodnes nedošlo ešte ani raz k významnejšej podpore turizmu, nás niektorí poslanci ´zarezali´ a tým len dokázali, že im vôbec nejde o ľudí v regióne, ale hlavne o ich egá a politické hry, ktorým asi ani nechceme rozumieť,“ uviedli prevádzkovatelia v oficiálnom vyjadrení na sociálnych sieťach.

Viackrát zopakovali, že im je smutno z toho, že stredisko končí. Zároveň dodali, že sú ochotní odpredať ho za symbolickú cenu. „Musí to byť niekto s chuťou pokračovať v tom, čo nás na začiatku chytilo veľmi za srdce a vďaka tomu sme dokázali vybudovať niečo, čomu už nikto neveril. Do strediska bolo zainvestovaných veľa súkromných peňazí a energie, preto je nám veľmi ľúto nechať to len tak. Posunieme to ďalej len za zlomok reálnej ceny strediska,“ uviedli súčasní majitelia.

Zároveň všetkých pozývajú na rozlúčku s Lysou, Hotelom Šport a sedačkovou lanovkou a to v sobotu a nedeľu 1.- 2.júna od 10-18.00 hod. s tým, že posledná jazda bude do 17.30 hod. „Ak ste na nej ešte nešli, je možné, že to bude poslednýkrát,“ oznamujú.

O stanovisko sme požiadali aj Prešovský samosprávny kraj. Jeho hovorkyňa Dáša Jeleňová pripomenula, že na zastupiteľstve PSK sa schvaľoval ideový zámer, ktorého cieľom bolo zadefinovať kľúčové aktivity pre rozvoj celej destinácie cestovného ruchu Čergov, nie iba samotného lyžiarskeho strediska.

„Ide o napríklad o vytvorenie trvalo udržateľného systému nosnej verejnej dopravy, modernizáciu prístupovej komunikácie z Drienice, rozvoj turistickej infraštruktúry, ako sú chodníky, cyklotrasy, pútnické trasy a ďalších drobných prvkov turistickej infraštruktúry. V informatívnom materiáli, predloženom na zastupiteľstve, sa spomínalo aj možné odkúpenie budovy lanovky v tamojšom stredisku, čo sa ale nestretlo so všeobecným súhlasom v poslaneckých kluboch, ako aj v samotnom zastupiteľstve,“ vysvetlila Jeleňová.

Schválenie ideového zámeru rozvoja Čergova a jeho začlenenie do stratégie podľa jej slov znamená pre krajskú samosprávu, ale aj pre obce, mestá, organizácie cestovného ruchu, respektíve súkromný sektor, šance pre realizáciu rozvojových projektov v tejto lokalite. V neposlednom rade aj možnosti pre finančné krytie z národných, európskych alebo súkromných zdrojov.

„Mrzí nás, že tamojšie stredisko končí svoju činnosť. Územiu v oblasti Čergova chce PSK pomôcť a venovať sa mu systematicky a koncepčne, keďže ho vnímame ako veľmi perspektívnu lokalitu s veľkým potenciálom, dobrou dostupnosťou a zaujímavými možnosťami rozvíjania celoročného turizmu,“ dodala.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac