Čínski lekári vyliečili cukrovku. Ide o prvý prípad na svete

Čínskym lekárom sa podarilo vyliečiť cukrovku 2. typu u muža s vysokým rizikom smrteľných komplikácií. Týmto ochorením trpel 25 rokov, no od roku 2022 je bez liekov. Lekárom sa podarilo muža vyliečiť transplantáciou kmeňových buniek v oblasti pankreasu.

Ilustračná foto: Diane Serik/Unsplash Ilustračná foto: Diane Serik/Unsplash

Doteraz sa ešte nikomu nepodarilo cukrovku vyliečiť. Jediná možnosť, ako ju dostať do remisie [zmiernenie až vymiznutie príznakov choroby, pozn. red.], si vyžadovala, aby pacienti dodržiavali pomerne prísnu diétu a cvičebný program. Prípad z Číny však naznačuje, že je možné obnoviť schopnosť tela prirodzene regulovať hladinu cukru v krvi bez toho, aby pacient zmenil svoj životný štýl.

„Naša technológia dozrela a posunula hranice v oblasti regeneratívnej medicíny na liečbu cukrovky,“ povedal doktor Jin Chao, jeden z vedúcich výskumníkov, ktorý na liečbe pracoval spolu s ďalšími vedcami z troch rôznych inštitúcií so sídlom v Šanghaji – nemocnice Šanghaj Čchang-čeng, nemocnice Renji a Centra excelentnosti molekulárnej bunkovej vedy (CEMCS).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.