Iniciatíva košických hepatológov zaujala verejnosť. Bezplatný skríning vyvolal ošiaľ

Skríning pečene Skupina košických hepatológov pri preventívnom vyšetrení záujemkyne o bezplatný skríning. Archív UNLP Košice

KOŠICE – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura začala v stredu (29. mája) v rámci prevencie robiť vyšetrenia pečene. Obyvatelia metropoly východu danú možnosť okamžite využili. Za skríning sa neplatí.

Celomesačné pilotné bezplatné preventívne vyšetrenie je aktivitou košických hepatológov. Dôvodom sú alarmujúce výsledky a zistenia Slovenskej hepatologickej spoločnosti z minuloročného celoslovenského skríningu pečene, ktorý preukázal u vyšetrených v Košiciach vysoký výskyt „tvrdosti pečene“.

Cieľom aktivity, ktorá potrvá do 28. júna (vyšetrenia sa budú realizovať každú stredu, štvrtok a piatok v čase od 12.30 do 15.00 hod.) je podľa slov zástupkyne prednostu II. internej kliniky UNLP Košice a Lekárskej fakulty UPJŠ Sylvie Dražilovej, podchytiť čo najväčší počet tých, ktorí majú počiatočné štádiá pečeňových ochorení a vôbec o nich netušia.

Ak teda máte 40 a viac rokov, zaujímate sa o svoje zdravie, až doteraz vám nediagnostikovali ochorenie pečene a chcete si potvrdiť, že skutočne je vaša exokrinná žľaza [s vonkajším vylučovaním, pozn. red.]. zdravá, tím hepatológov UNLP vám ponúka túto možnosť. Stačí sa len zaregistrovať vyplnením elektronického formulára.

„V rámci skríningového vyšetrenia absolvujú záujemcovia po vyplnení patričných náležitostí základné antropometrické vyšetrenie [zisťujú sa ním parametre, ktoré môžu podmieňovať ich funkčnú zdatnosť a výkonnosť, pozn. red.], odber krvi na základné hepatálne testy. Súčasťou je aj elastografia pečene (bezbolestné, neinvazívne vyšetrenie, podobné sonografii), ktorou sa zisťuje množstvo väziva v pečeni, ktoré súvisí so stupňom jej poškodenia,“ opisuje postup vyšetrenia hepatologička.

Odborníci vďaka tomu dokážu odhaliť bezpríznakových pacientov so závažným stupňom fibrózy pečene, ako aj pacientov s cirhózou.

„V prípade, že počas tejto preventívnej akcie odhalíme ochorenie, ponúkneme pacientovi možnosť následnej zdravotnej starostlivosti v hepatologickej ambulancii II. internej kliniky,“ spresnila Sylvia Dražilová.

Slovensko patrí medzi krajiny s vysokým výskytom chorôb pečene. „Najčastejšou je nealkoholové stukovatenie pečene,“ vysvetľuje Peter Jarčuška, prednosta II. internej kliniky. Štatistiky však uvádzajú, že najfrekventovanejšou príčinou úmrtia na pečeňové choroby je však alkoholová forma.

Podľa dostupných štatistík je na Slovensku najväčší výskyt dekompenzovanej cirhózy [spôsobenej neschopnosťou orgánu alebo jeho systému udržať ochorenie v prijateľnej forme, pozn. red.] pečene na svete. 

„V priemere skráti život pacienta o dvadsať rokov. Nie je teda prekvapením, že patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia ľudí v produktívnom veku u nás (Slovensko je na štvrtom mieste v Európe), čo má nemalé celospoločenské následky,“ zdôrazňuje Jarčuška.

Poškodenie pečene – postup. Zdroj foto: gsklub.sk

Chceli sme poznať podrobnosti z prvého dňa bezplatnej akcie. „Záujem ľudí bol mimoriadne veľký, čo sme po minuloročnom celoslovenskom skríningu pečene očakávali, keďže jeho výsledky preukázali vtedy u vyšetrených v Košiciach vysoký výskyt ‚tvrdosti‘ pečene“, uviedla pre Košický Štandard zástupkyňa prednostu Sylvia Dražilová.

Zároveň spresnila: „Naše nastavenie kapacity je 150 vyšetrení na obdobie trvania tohto projektu, teda do konca júna. Vyhodnotenie výsledkov jednotlivých skríningov síce budeme robiť priebežne, ale následné sumárne zhrnutie až po ukončení projektu,“ dodala Dražilová.

Povedala, že vyšetrené osoby dostanú prvotnú informáciu o náleze okamžite aj s návrhom riešenia ich prípadného zdravotného problému.

Najnovšie informácie docentky Dražilovej sú, že hneď v prvý deň projektu (v stredu 29. 5.) po dvoch hodinách bolo ukončené registrovanie záujemcov, keďže kapacita projektu sa naplnila.

Zdroje foto: Archív UNLP Košice


Celý svet s údivom sledoval výbuch hnevu v Británii. Rozzúrený rabujúci dav, prevažne bielych Britov, podpaľoval hotely pre migrantov, knižnice a policajné stanice. Vláda reagovala represiami, zrýchleným súdnym konaním, prísnymi trestami a väčšou kontrolou sociálnych sietí. Na druhej strane sa množia sťažnosti na údajnú nerovnosť v policajnej práci, vysokú imigráciu a ignorovanie násilia zo strany menšín. S konzervatívnym historikom a publicistom Edom Westom sa Ondřej Šmigol rozprával v čase, keď britské úrady hlásili viac ako 740 zatknutí a viac ako 130 zranených policajtov.

prečítať viac