KAVEJ prichádza do Fintíc. Slávnostná premiéra dlho očakávaného filmu sa blíži

PREŠOV – A je to tu! Kavej bude mať svoju premiéru pri Prešove. Konkrétne v kaštieli vo Finticiach, kam už v júli prídu herci, tvorcovia a mnoho ďalších hostí.

kavej natacanie fontana Film sa nakrúcal aj v Prešove. Foto: Jano Štovka

Takmer celý júl 2023 sa v treťom najväčšom meste na Slovensku a v jeho okolitých obciach natáčal film Kavej. Ten je pokračovaním rovnomenného seriálu, ktorý v minulosti vysielali na internetovej platforme.

Na východ krajiny sa tvorcovia a herci vybrali najmä z dôvodov autentickosti, keďže seriál predstavuje životy dvoch východniarok Veroniky a Kláry.

Dve kamarátky, východniarky Veronika (Jana Kovalčiková) a Klára (Anna Jakab Rakovská), žijú a pracujú v hlavnom meste.

Po dlhšom čase sú nútené vycestovať domov do Prešova a do Kysaku, kde musia absolvovať povinné rodinné a spoločenské udalosti – pohreb a tri svadby. Udeje sa toho však viac ako ktokoľvek čakal.

Štáb sa na východe Slovenska zdržal takmer mesiac. Celkom dvanásť dní natáčania strávil tvorivý tím prioritne v Prešove, Kysaku, Finticiach a v Košiciach. Pre filmovanie museli priniesť na východ špeciálnu techniku na dvanástich autách.

„Celú filmovú techniku sme si priniesli z Bratislavy, pretože štandardne tieto veci nemajú žiadni ľudia doma a nedajú sa požičať. Boli to kamery, koľaje, drony, minižeriavy… Aj s vecami sme obsadili takmer celý hotel v centre Prešova, pretože len ľudí zo štábu a hercov bolo dokopy asi 80,” upresnil Prešovskému Štandardu LINE producent filmu Martin Frimmer.

Dodal, že v legendárnom Kysaku dokonca mali k dispozícii vlastný vlak s piatimi vozňami, ktoré boli vyhradené iba pre ich film.

Okrem hlavných postáv Anny Jakab Rakovskej a Jany Kovalčíkovej si vo filme zahrali aj iné známe mená ako napríklad Eva Pavlíková, Dominika Kavaschová, Milo Král, Lenka Bariliková, Ján Pisančin (známy ako Ander z Košíc), herci Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove – Vasiľ Rusiňák a Jozef Pantlikáš – či herec košického divadla Thália Peter Nádasdy.

Filmári takmer trištvrte roka strihali, ladili, dodávali hudbu, aby bol v lete tohto roka film pripravený na distribúciu, najmä do kín. Predtým však majú naplánovanú jeho slávnostnú premiéru vo Finticiach pri Prešove, na ktorú všetkých pozývajú.

Už 10. júla teda uvítajú všetkých v kaštieli vo Finticiach o 19.00 hod. Okrem hercov, tvorcov a iných hostí bude súčasťou premiéry aj stand up Juraja Šoka Tabačka.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac