Pozvite deti a vnúčatá do košického divadla. Čaká na nich premiéra novej rozprávky

KOŠICE – Program prvej divadelnej scény v metropole východu patril začiatkom júna najmenším. Deti sa mohli zabaviť na premiére novej činohernej rozprávočky.

Rozprávka o Paľovi V rozprávke nebude núdza nielen o vtipné, ale ani dramatické chvíle. FOTO Archív NDKE

Sviatočná nádielka venovaná sviatku detí pokračovala aj v nedeľu 2. júna na Malej scéne. Tvorcovia pripravili premiéru činohernej rozprávky O PAĽOVI, ČO SA ANI ČERTA NEBÁL, v hlavnej úlohe s Tomášom Dirom.

Na motívy ľudových príbehov Pavla Dobšinského ju napísal domáci herec Peter Cibula, ktorý je zároveň aj režisérom novej inscenácie.

Rozprávačmi príbehu boli anjel a čert, tí sledovali a komentovali ľudské počínanie, čím ponúkli možnosť interakcie s detským divákom.

Javisko Historickej budovy NDKE žilo rozprávkovým príbehom aj deň predtým. Bola to autorská baletná rozprávka na motívy knihy Antoine de Saint Exupéryho MALÝ PRINC. Predstaviteľom ikonickej knižnej postavy bol Gennaro Sorbino.

„Príbeh ešte aj dnes prekvapuje svojou čistotou a láskavým pochopením sveta, v ktorom žijeme. Je akousi súčasnou bibliou, ktorá pohľadom detských oči nachádza naše chyby a zároveň ponúka riešenie, ako sa s nimi vyrovnať,“ informovali tvorcovia inscenácie.

Scenár podľa Exupéryho knihy napísali Zuzana Mistríková a Ondrej Šoth, ktorý sa pod dielo podpísal aj ako režisér a choreograf, hudbu napísal legendárny Michal Pavlíček a do predstavenia prvkami v žánri Laterny magiky prispel David Spáčil.

Národné divadlo Košice nachystalodeťom pred budovou našej prvej scény aj špeciálny program pre deti – nechýbali v ňom tvorivé dielne, výstava kostýmov či nový operný projekt Orchestríček s Tomom a Elom. K zdarnému priebehu Dňa detí prispelo aj počasie, ktoré sa našťastie vtedy umúdrilo a prestalo pršať.

Zdroj foto: Archív NDKE


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac