Zdravotný stav premiéra Fica otvára právne otázky aj konšpirácie

Postrelený predseda vlády Robert Fico bol po atentáte v kritickom stave prevezený do nemocnice. Následne boli informácie o jeho zdravotnom stave podávané iba v strohej forme, a to viac politikmi ako lekármi. Verejnosť aj médiá sa intenzívne zaujímajú o zdravotný stav premiéra, pretože na jeho osobu je naviazaný základný chod krajiny. Informovanie zo strany kompetentných v tak chúlostivej situácii však naráža na bezpečnostné, ale aj právne mantinely, pričom táto skutočnosť prispieva k rastu konšpiračných teórií.

fico Robert Fico. Foto: Jakub Kotian/TASR

Ak by nešlo o vysokopostaveného politika, teda verejne činnú osobu s množstvom významných kompetencií, zákonný rámec zverejňovania informácií by bol absolútne jasný. Zákon o ochrane osobných údajov radí medzi predmet svojej ochrany aj tento typ dát. 

Informácie týkajúce sa zdravotného stavu pacienta definuje zákon ako osobné údaje týkajúce sa fyzického zdravia alebo duševného zdravia fyzickej osoby vrátane údajov o poskytovaní zdravotnej starostlivosti alebo služieb súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktorými sa odhaľujú informácie o jej zdravotnom stave.

Zdravotný stav je chránený údaj


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami