„Mami, buď opatrná!“ Ich rodiny delila hranica a dnes je to frontová línia

Vojna v rusko-ukrajinskom pohraničí vyvoláva silné emócie u ľudí, ktorí majú príbuzných a rodinnú históriu na oboch stranách. Reportáž New York Times približuje ich nebezpečný život neďaleko frontovej línie.

Emergency responders evacuate a woman who had multiple shrapnel wounds and later died of her injuries day s later, in Shebekino, Russia, a town very close to the border with Ukraine, on May 19, 2024. (Nanna Heitmann/The New York Times) Záchranári evakuovali v centre ruského mesta Šebekino ženu, ktorá mala viaceré zranenia spôsobené črepinami. Na následky zranení o niekoľko dní neskôr zomrela. Foto: Nanna Heitmann/New York Times

Keď v marci ukrajinské sily ostreľovali Valentinino malé mesto v Rusku, jej dcéra Alla, ktorá žije kúsok za hranicami pri Charkove, písala svojej matke, aby sa uistila, že je v poriadku.

Teraz, keď je Charkov a jeho okolie pod silným útokom Ruska, je to práve Valentina, ktorá kontroluje svoju dcéru, či je všetko v poriadku. Pravidelné kontroly pokračujú, pretože boje sa zintenzívnili na novom fronte, ktorý Rusko otvorilo tento mesiac.

Mapa rusko-ukrajinskej pohraničnej oblasti. Ukrajinské mesto Volčansk (červené vybodkovanie) a nad ním ruské mesto Šebekino. Zdroj: GoogleMaps

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami