Kotleba sa v predvolebnej debate a na bilbordoch ukázal v ukrajinskej košeli

Líder mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba pred voľbami do Európskeho parlamentu kampaňuje v ukrajinskej národnej košeli. Na sociálnej sieti na to upozornila stránka Slovenský folklór bez fejku.

Snímka obrazovky 2024-06-04 110946 Foto: reprofoto Facebook

Politik – vyzdobený vzorom typickým pre ľudovú kultúru našich východných susedov – sa objavil na bilbordoch, na ktorých voličom odkazuje: „Milujem východniarky“.

Foto: Reddit

Košeľu si obliekol aj do pondelkovej predvolebnej debaty RTVS, v ktorej diskutoval po boku zástupcov ďalších troch menších strán. ĽSNS úryvok z vysielania zverejnila aj na svojej facebookovej či na oficiálnej webovej stránke.

„Upozornili ste nás na to viacerí, čo si veľmi ceníme. To, že tento slovenský národniar má na sebe ukrajinskú národnú košeľu, je jasné ako facka. Nám sa však práve vďaka naším sledovateľom podarilo identifikovať výrobcu a na jeho stránke sme našli dokonca konkrétny model,“ napísal Slovenský folklór bez hejtu.

Kotleba má na sebe vyšívanku značky Galyčanka, model Svjatoslav. Údajne je možné kúpiť ju aj na slovenských jarmokoch.

Štandard sa so žiadosťou o vyjadrenie obrátil na hovorcu ĽSNS. Článok budeme v prípade odpovede aktualizovať.

Nie je to pritom prvýkrát, keď sa kotlebovci týmto spôsobom zviditeľnili. Pred parlamentnými voľbami v roku 2020 sa kandidátka Michaela Sahul uchádzala o priazeň v kroji z Aliexpressu za 27 dolárov. „Uchovávajme si naše tradície. Máme byť na čo hrdí,“ hlásala vtedy z bilbordu.

Administrátorkou stránky Slovenský folklór bez fejku je známa dizajnérka a právnička Zora Puškáčová bojujúca za duševné vlastníctvo.