Herec Martin Durkáč dostal za zabitie partnera 10 rokov. Po vyslovení rozsudku sa rozplakal

PREŠOV - Herec Martin Durkáč je vinný zo zabitia svojho partnera Michala Godára. Čin sa mal stať v jednom z bytov na prešovskom sídlisku Sekčov ešte v novembri 2022. Obžalovaný po celý čas tvrdil, že je nevinný a že sa svojho priateľa ani nedotkol. Sudca Okresného súdu v Prešove ho v stredu (5. júna) uznal vinným. Odpykať si má desať rokov za mrežami. Rozsudok je neprávoplatný.

durkac odchadza zo sudu Martin Durkáč je podľa Okresného súdu vinný. Hrozí mu 10 rokov. Rozhodovať bude ešte Krajský súd. Foto: redakcia

Martin a Michal tvorili pár niekoľko rokov. Podľa výpovede svedkov bol ich vzťah búrlivý a veľkú rolu v ňom hral alkohol. Ten mal užívať najmä poškodený Michal pravidelne a v nadmernom množstve. Alkohol úradoval aj v čase smrti Michala, ktorému výsledky pitvy ukázali až 2,22 promile v krvi.

Pred smrťou popíjal nielen on, ale podľa svedkov aj obžalovaný Martin a jeho matka, ktorá sa v tom čase v byte nachádzala spolu s nimi. V osudný deň totiž boli u nej na návšteve v Prešove.

Durkáč vypovedal, že bol v tom čase po extrakcii zuba. V ten večer si podľa jeho slov dal s mamou a partnerom zo dve poldeci. Opitý však nebol, zobral si antibiotiká a išiel spať. Nadránom zistil, že je jeho partnerovi zle, snažil sa mu poskytnúť prvú pomoc a volal záchranku. Prokurátorka však tvrdila, že svojho partnera dobil na smrť.

Matka obete: Syn bol v ich vzťahu ako týraná žena

K zabitiu malo dôjsť za dramatických okolností. Podľa matky obete bol jej syn v homosexuálnom vzťahu týraný. Preto sa s ním nikdy nestotožnila. „Michal mi vyčítal, že som Martina neprijala do rodiny. No, videla som, aký je to vzťah. Mali sme pocit, že Michal je v ňom ako týraná žena. Vždy ho niečo bolelo, rebro, noha, ruka, nemohol dýchať, mal modriny. Popisoval to vždy tak, že spadol,“ uviedla zronená matka.

Vo výpovedi objasnila, že jej postoj k Durkáčovi by bol pozitívny, ak by videla, že jej syn je s ním šťastný. „Vždy som povedala, že má dvere s partnerom otvorené, ak by bol šťastný. Ale videla som, že sa mu posmieva, že ho bije. Bitky tam pretrvávali a nikto ma nepresvedčí, že nie. Môjho syna vo vzťahu psychicky týral,“ dodala.

Najhoršiu správu svojho života sa dozvedela telefonicky práve z telefónu partnera svojho syna. „24. novembra mi zavolal obhliadajúci lekár z Martinovho telefónu, že Michal je mŕtvy,“ dodala s tým, že obžalovaný Martin sa vyjadril, že kedykoľvek bude niečo potrebovať, má mu zavolať.

Súdny patológ: Umrel na šok po vykrvácaní pri sériových zlomeninách

K Michalovi bola privolaná záchranka, no že je na jeho smrti niečo čudné si všimol až obhliadajúci lekár. Ten tvrdil, že telo bolo čisté a v neprirodzenej polohe s rukami na hrudníku, pričom s telom po smrti sa nesmie manipulovať. Zneistila ho aj modrina pod ľavou prsnou bradavkou na tele obete. Všimol si tiež veľký neporiadok v byte. O obžalovanom a jeho matke sa vyjadril, že pôsobili naňho opito.

Súdny znalec z odboru patológie, ktorý vykonal pitvu nebohého, vypovedal, že bezprostrednou príčinou smrti Michala bol šok po vykrvácaní pri sériových zlomeninách, s roztrhnutím pohrudnice, poranením ciev v okolí zlomených rebier a masívnym zakrvácaním do ľavej pohrudnicovej dutiny.

Michal mal mať aj tržné rany na perách, krvné podliatiny na chrbte nosa a na pravej strane v oblasti drieku, sedacej časti. Zlomených mal niekoľko rebier, stlačené pľúca a prítomný bol aj silný opuch mozgu.

„Zranenia boli s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené tupými predmetmi rôznej šírky, otvorenou alebo zatvorenou dlaňou, pravdepodobne druhej osoby. Je zjavné, že zlomeniny boli spôsobené nohou druhej osoby,“ uviedol patológ s tým, že útočník mal byť v čase útoku obutý.

Že sa niečo také v byte deje si v osudnú noc nevšimol ani sused Durkáčovcov, ktorý býva o poschodie nižšie. Nepamätal si však, či bol aj s manželkou v tom čase doma, alebo u dcéry. Dodal, že občas to u susedov hore bývalo perné, bolo počuť spev, hlasnú vravu či padajúce sklenené fľaše na zem.

Klinická psychologička Katarína Petrová vo svojej výpovedi k tomuto prípadu objasnila, že herec Martin Durkáč je žoviálnej a veselej povahy s prvkami afektovanosti a hysteroidnými črtami. Usúdila, že jeho osobnosť mohlo narúšať intenzívne a dlhodobé požívanie alkoholu. Zistila jemné porušenia centrálnej nervovej sústavy.

„Prejavujú sa rôzne, jeden z typických spôsobov je navýšenie lability, dráždivosti, rýchlejšieho vzplanutia a oslabenej kontroly takýchto stavov. Takže si myslím, že ak sa skutok stal, práve toto sa na tom mohlo podieľať,“ konštatovala.

Padol rozsudok

Do pojednávacej miestnosti vstupoval v stredu Durkáč v sprievode svojho obhajcu. Oblečený bol v čiernom a na očiach mal slnečné okuliare. V záverečnej reči obhajca zdôraznil, že jedinou priamou stopou, na základe ktorej by mohol byť stotožnený páchateľ skutku, je trasologická stopa zistená na tele poškodeného. Na mysli mal stopy obuvi, ktorou mal páchateľ obeť kopať. Dodal však, že tú orgány v trestnom konaní neskúmali.

Malo ísť o papuče matky Durkáča, ktorá zomrela pár týždňov po Michalovi. Pri jednej zo svojich výpovedí sa dokonca Martin snažil súd presvedčiť, že mama bývala pod vplyvom alkoholu agresívna a jeho slová o bývalej manželke mu mal dokázať otec. Súd ho aj predvolal, no ten odmietol vypovedať.

Durkáč na pojednávanie na Okresný súd v Prešove doniesol aj tenisky, ktoré mal mať na nohách v osudný deň. Je presvedčený, že oba páry obuvi mali orgány činné v trestnom konaní (OČTK) zabezpečiť a skúmať, no nestalo sa tak. Obhajca sa v záverečnej reči vyjadril, že proti obžalovanému neexistuje žiadny priamy ani nepriamy dôkaz, ktorý by ho zo spáchania skutku usvedčoval.

Súd napokon uznal herca za vinného a nariadil mu väzobný trest vo výške desať rokov. „Vykonaným dokazovaním bola bez pochybností preukázaná vina. Obeť umrela na následky zranení a tie nemohli vzniknúť inak ako druhou osobou,“ uviedol sudca.

Súd neprijal verziu, že by takéto zranenia spôsobila iná osoba prítomná v byte, čiže matka obvineného. Nevidí totiž žiadny motív, prečo by to žena urobila. Súd uznal, že OČTK neurobili prácu na sto percent, ale objasňovanie príčin neprebije tie skutočnosti, ktoré boli preukázané z iných prostriedkov.

O výške trestu rozhodovalo aj to, že išlo o blízku osobu, partnerský vzťah. Durkáč sa pri čítaní rozsudku rozplakal. Dodal, že sa určite voči nemu odvolá. O jeho vine a treste tak bude rozhodovať Krajský súd v Prešove.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac