Veľa kriku pre nič. Nemecko Nemcom a pokrikovanie v Pony bare

Pony bar on Sylt, Kampen on Sylt, Germany - 04 Jun 2024 Pony bar na ostrove Sylt. Foto: Profimedia

Hŕstka mladých opitých ľudí na nemeckom dovolenkovom ostrove Sylt spievala nepekné pesničky a teraz sú za to všetci v médiách pranierovaní a je ničená ich spoločenská a pracovná existencia. V boji „proti pravici” je legitímny každý prostriedok a ľudia idú s bubnom na zajace, zatiaľ čo skutoční zločinci zostávajú bez ujmy. 

Všimol si celý svet veľký škandál, ktorý otriasol celým Nemeckom? A je teraz aj svet v zahraničí rovnako zdesený? Mal by sa o nás svet obávať? Hrozí nám štvrtá ríša? A čo sa vlastne stalo?

Na ostrove Sylt v Severnom mori sa zišla veselá partia ľudí v krčme s názvom „Pony“ v mestečku Kampen, ktoré obľubujú bohatí a slávni Nemci (celý ostrov Sylt je symbolom nemeckého snobizmu, pozn. prekl.). Mladí, dobre oblečení dospelí ľudia vo veselej nálade pred podnikom spievali v rytme známej párty piesne – L’amour toujours, elektronického popu talianskeho DJ Gigiho D’Agostina, ktorý je obľúbený už 23 rokov a v súčasnosti je opäť na prvom mieste v rebríčku iTunes v Nemecku. Vypočujte si ju! Pieseň má rytmy, ktoré vás vyzývajú k tancu. Ale zjavne tento hit pozýva aj na iné veci.

Ako možno vidieť aj na videu zo Syltu, na melódiu piesne spievali slová Deutschland den Deutschen. Ausländer raus! (Nemecko Nemcom, cudzinci preč!) Táto verzia piesne od minulého roka straší na mnohých diskotékach, dedinských slávnostiach a školských maturitných večierkoch. Sotva niekoho mimo Nemecka by prvá veta rozrušila. Francúzsko Francúzom? Čo iného by im malo patriť? Aj keď to už dávno nie je pravda. A druhá veta? Nie je to zvlášť slušné, ale na druhej strane nie je úplne nepochopiteľné, že mnohí v krajine začínajú považovať neregulovanú imigráciu, najmä do štedrého nemeckého sociálneho systému, za hrozivú. Netreba v tom hľadať všeobecnú xenofóbiu. A obidve vety ako vyjadrenie názoru nie sú zakázané.

Politicko-mediálna bublina, ktorá bola naladená na „boj proti pravici“, však reagovala hystericky a začala kotkodákať ako vystrašený kŕdeľ sliepok. Jedna krajinská ministerka označila opilecký spev za „najhoršie nacistické hulákanie dospelých na otvorenom priestranstve“, spolkový kancelár Olaf Scholz ho považoval za „odporný“ a nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová sa poponáhľala s hodnotením: „Každý, kto vykrikuje nacistické heslá ako ‚Nemecko Nemcom – cudzinci preč‘, je hanbou Nemecka.“ Médiá sa zhodli: „Cudzinci preč“ je „rasistické“ vyjadrenie. Vystúpila aj predsedníčka Bundestagu Bärbel Basová z SPD, ktorá nahlas uvažovala o maximálnom treste – tri až päť rokov väzenia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami