Joe Biden a rozklad v priamom prenose

Joe Biden Joe Biden. Foto: TASR/AP

Keď po dlhom suchu zaprší, môže to pôsobiť ako prietrž. Etablované americké médiá si v posledných rokoch vyslúžili povesť kampaňových úradov, ktoré vnucujú publiku ideologickú agendu, o ktorú nestoja, a k politickým témam pristupujú úplne tendenčne. Pristupovali k nim viac-menej tendenčne takmer od nepamäti, ale v posledných rokoch, odkedy si časť novinárov vzala ako svoju povinnosť stať sa súčasťou protitrumpovskej #resistance, to bolo horšie.

Teraz New York Times zverejnili analýzu harvardskej molekulárnej biologičky Aliny Chanovej, ktorá sa etablovala ako jeden z popredných hlasov argumentujúcich, že vírus covidu unikol z laboratória vo Wu-chane. To už dlhší čas nie je nepublikovateľný názor, aj oficiálne stanovisko amerických spravodajských služieb dnes je, že laboratórny pôvod vírusu nemožno vylúčiť. Ale je to pomerne veľký krok pre New York Times, ktorý mal do hypotézy o prirodzenom vzniku vírusu dosť nainvestované.

Ako pri tejto príležitosti pripomenulo mnoho ľudí na sociálnych sieťach, New York Times v čase covidu vyhodil svojho skúseného reportéra pre túto oblasť Donalda McNeila na nátlak woke zväzákov v redakcii a tému pandémie zverili reportérke, ktorá sa dopustila mnohých chýb. So zvláštnym gustom bol pripomínaný jej tvít z mája 2021, že „jedného dňa prestaneme hovoriť o teórii úniku z laboratória a priznáme jeho rasistické korene“.

To bolo, alebo aspoň malo byť, od začiatku podozrivé. Veď názor, že vírus unikol z čínskeho laboratória, nemusí vyznieť o nič rasistickejšie než názor, že vírus sa vyvinul vďaka tomu, že Číňania jedia odpornú háveď, ktorú predávajú na nechutných, nehygienických trhoviskách. Dnes je jasné, že hlavným motívom bolo, že skupina vplyvných amerických vedcov s wuchanským inštitútom spolupracovala a rasizmus bol príhodnou kamuflážou, ako urobiť laboratórnu hypotézu toxickú.

Ako keby to bolo málo, víkendový magazín New York Times priniesol reportáž o páde kedysi uctievaného a nedotknuteľného ideológa progresívneho rasizmu Ibrama X. Kendiho. Americkému periodiku sa darí ekonomicky dobre, v čase internetu sa mu podarilo stať sa tým lídrom mediálneho trhu pre vzdelané liberálne publikum. Iným sa vedie zle. Washington Post, ktorý od Bidenovho nástupu do funkcie prišiel o 15 percent predplatiteľov a vlani prerobil 77 miliónov dolárov, v utorok vyhodil šéfredaktorku a najal do vedenia redaktorov z Wall Street Journal a britského Daily Telegraph.

Stačí Biden na výkon svojej funkcie?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami