S kúpou chaty či chalupy už nemusíte otáľať. Výrazne zlacneli a je si z čoho vyberať

Mother and son in front of cottage while father walking towards them on sunny day Chalupa. Ilustračná foto. Profimedia

Koronakríza pred pár rokmi zasiahla celý trh, vrátane toho realitného. Okrem klasického bývania sa jej vplyv prejavil aj v rámci rekreačných nehnuteľností, po ktorých dopyt, aj pre lockdowny, výrazne stúpol. To vytlačilo ceny chát či vidieckych domov výrazne nahor. Situácia sa však zmenila.

Tento typ stavieb sa ocitol na vedľajšej koľaji a záujem o ne začal klesať. Trend sa pritom objavil už zhruba pred dvomi, tromi rokmi, keď sa situácia v súvislosti s pandémiou mierne stabilizovala. Nové okolnosti trhu následne ovplyvnili aj majiteľov rekreačných nehnuteľností, ktorí ich začali masívne rozpredávať. „Záujemcovia o predaj sa opäť stávajú súčasťou našej ponuky, často bez aktívneho vyhľadávania zo strany realitných kancelárií,“ uvádza sieť RE/MAX.

No a kým ešte nedávno Slováci hromadne nakupovali chaty, chalupy, apartmány a podobné rekreačné nehnuteľnosti, po uvoľnení opatrení nadšenie zreteľne opadlo. „Pandémia, ktorá obmedzila pohyb ľudí po celom svete, výrazne ovplyvnila preferencie kupujúcich,“ vysvetľuje spoločnosť s dôvetkom, že najväčšej obľube sa tešili rekreačné nehnuteľnosti v horských oblastiach.

Keďže ich však vlastníci potupne prestali využívať, snažia sa ich predať. Svedčí o tom aj aktuálna ponuka na jednom z najväčších realitných portálov Nehnuteľnosti.sk. Ak máte záujem o kúpu, vyberiete si začiatkom júna až z 2 421 inzerátov. Na prenájom ich však nájdete len 21.

Rekreačné nehnuteľnosti majú svoje špecifiká


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami