Kurzy na prekonanie strachu z objatia?

Nórska ilustrátorka Lisa Aisato. Objatie. Z knihy Ilustrovaný život. Nórska ilustrátorka Lisa Aisato. Objatie. Z knihy Ilustrovaný život.

Bola som pár dni doma, na Slovensku. Objať blízkych, tešiť sa z nich, zdieľať s nimi ich príbehy, úvahy, radosti i starosti. Vyriešiť potrebné, napr. v banke. Pripomenúť si chute, vône, domáce… Stretnúť sa so známymi, s ktorými si mám čo povedať a nemajú problém s odlišným, napríklad názorom, lebo sa v podstate inšpirujeme navzájom.

V jednom obchode sa na mňa neodolateľne usmial a povedal: Ahoj. A to každému, kto išiel okolo. Hompáľal pri tom nohami, ktoré mu trčali z veľkého nákupného vozíka. Malý chlapec, okolo troch rokov. Vilko rozdával úsmevy a pozdravy každému navôkol.

Silno mi to pripomenulo Nórsko, keď som sem prišla pred vyše desiatimi rokmi. Tak som trochu nechápala a súčasne sa tešila, ako sa každý, koho som stretla počas prechádzky v našej štvrti usmial, pozrel sa do očí a povedal: Hei /ahoj. Rýchlo som sa tým nakazila: úsmev, pohľad a Hei. Aké jednoduché a hneď je deň o trochu svetlejší.

Dnes je to už skôr výnimka. Väčšina Nórov, ktorých stretávam na okolí, sa dívajú pred seba alebo do zeme, zamyslení. Spontánny pozdrav akosi chýba. Skôr ich dnes zaskočí, keď sa im niekto neznámy pozdraví. Odpovedia, ale už to nie je to nórske tradičné.

Po prekonaní obdobia koronavírusu sa na verejnosti v Nórsku viedli diskusie, najmä v štátnej televízii NRK, či by nemali prísť psychológovia s ponukou kurzov, ako prekonať strach z blízkosti druhého človeka a dokázať ho bez problémov objať. Odstupy, izolácie a odporúčania niektorých odborníkov aj tu urobili svoje.

A tu sa na hodnú chvíľku pristavme, ak dovolíte, pretože Nórsko malo viac odlišností počas covid manažmentu. Možno niektoré z nich by mohli aj inšpirovať?

Tlačová konferencia pre deti

Hneď na začiatku, vo februári 2020, usporiadala premiérka Erna Solberg tlačovú konferenciu pre deti, s deťmi. Jednoducho im vysvetlila, že covid je ako silnejšia chrípka a pretože chcú ochrániť pred nákazou najviac ohrozených, budú možno určitý čas doma, hrať sa budú môcť len v menších skupinkách, viac dbať na hygienu rúk. A možno aj ich rodičia, ak budú môcť, budú pracovať z domu. Ale, nie je dôvod mať strach, pretože Nórsko ma šikovných lekárov a vedcov.

Deťom do 12 rokov neboli rúška odporúčané


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami