Víkend v Prešove v znamení Noci kostolov. Z veže zaznejú fanfáry, bude aj možnosť spovede

PREŠOV – Na piatok 7. júna je tento rok naplánovaný aktuálny ročník medzinárodného podujatia Noc kostolov. Na Slovensku pôjde v poradí už o 14. podujatie, ktorého cieľom je otvoriť chrámy širokej verejnosti.

oprava strechy Kostola sv. Mikuláša v Prešove Noc kostolov sa uskutoční aj v Prešove a to v Konkatedrále sv. Mikuláša. Foto: TASR

V tomto roku ho podporila aj Ekumenická rada cirkví v SR. Okrem duchovnej udalosti môžete v piatok v Prešove zažiť aj zaujímavé koncerty.

Noc kostolov v Konkatedrále sv. Mikuláša – V rámci podujatia Noc kostolov pripravila Farnosť sv. Mikuláša v Prešove 8. júna bohatý program. O 17.50 hod. zaznejú z veže chrámu slávnostné fanfáry. Nasledovať bude svätá omša o 18.00 hod., ktorú bude celebrovať dekan farnosti Jozef Dronzek.

O 20.00 hod. sa uskutoční koncert Pro Musica Nostra Sarossiensi a o 21.30 hod. bude predstavenie mediálnych projektov TV Lux s hudobno-modlitebným pásmom.

O 22.30 hod. odohrá koncert Martin Husovský a večer zakončí adoráciou a Eucharistickým požehnaním farský vikár Martin Šimko o 23.30 hod. Sprievodnými akciami bude výstup na vežu a aj možnosť duchovného rozhovoru a sviatosti zmierenia od 21.30 do 22.30 hod.

Edo Klena v Stromoradí – Rovnako v piatok budete môcť zájsť na koncert známeho prešovského pesničkára Eda Klenu a jeho hostí. Predstaví nový sólový album s následným poohliadnutím sa na tvorbu s kapelou Klenoty. Už v piatok 7. júna o 20.00 hod. v Stromoradí.

Islandská kapela Gróa vo Wave – Islandská kapela Gróa, ktorá v roku 2018 vtrhla na globálnu punkovú scénu, nadchla publikum po celom svete tým, že prijala neposlušnú slobodu. Hudba kapely Gróa spája prvky post-punku, noise-rocku a dotykov art-popu s absolútnou voľnosťou a dosahuje výbušný, no veľkolepo aranžovaný zvuk.

Ich živé vystúpenia sú jedinečné, vytvárajú s publikom nový svet, spoločný zážitok nabitý energiou a emóciami. Koncert si môžete vychutnať v piatok o 20.00 hod. vo Wave.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac