Prečo sa končí rozprávka o pravidlách medzinárodného poriadku

profimedia-0879689720 Biden v Normandii vyzval, aby si vojnových hrdinov uctili obranou demokracie pri pamätníku na útese Pointe du Hoc v Cricqueville-en-Bessin na severozápade Francúzska 7. júna 2024. Zdroj: Profimedia

Uvažovanie atlantických elít vystihuje myšlienka: klameme tak zle, že už nám prestávajú veriť, poďme klamať lepšie. O tom, prečo by sme dnes nemali riešiť, akou báchorkou chce Západ obhajovať niečo, na čo nemá silu, ani nárok, píše profesor Petr Drulák.

Americká globálna hegemónia slabne. Obhajcovia jej pokračovania volajú po udržaní „medzinárodného poriadku založeného na pravidlách“ (rules-based international order). Toto slovné spojenie, ktoré sa opakuje v prejavoch a koncepčných dokumentoch, má vyvolať predstavu, že vďaka USA má medzinárodný poriadok určité pevné pravidlá vychádzajúce z medzinárodného práva.

Americkí vojaci v americkej väznici Guantanámo 27. júna 2006. Foto: TASR/AP

Američania a ich spojenci preukazujú službu medzinárodnému spoločenstvu, keď tieto pravidlá chránia pred revizionistickými veľmocami, ako sú Rusko alebo Čína. Atlantisti napríklad vykresľujú súčasnú vojnu na Ukrajine ako boj za medzinárodný poriadok založený na pravidlách proti veľmocenskej politike bez pravidiel.

Zabudnite na pravidlá, bojujeme za slobodu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami