Festival Viac ako susedia. Týždeň maďarskej kultúry začal v Bratislave

BRATISLAVA – Od 10. až do 16. júna 2024 sa už desiatykrát koná kultúrny festival Viac ako sused. Podujatie je vlastne týždňom maďarskej kultúry v Bratislave. Gro programu bude od piatku a cez víkend na Hlavnom námestí. Práve tu sa môžete potešiť z koncertov rôznych žánrov a navštíviť aj chutný i pestrý gastronomický a remeselný trh.

Fest Festival Maďarskej kultúry prinesie do Bratislavy aj energický, originálny folklór. Foto: Hungary culture

Obľúbený festival organizuje Veľvyslanectvo Maďarska a Inštitút Liszta – Maďarské kultúrne centrum. Prinesie všetko to, čo máme z Maďarska radi a prečo často do tejto krajiny cestujeme. V rámci cyklu podujatí, ktorý potrvá od pondelka do nedele, organizátori pre všetkých záujemcov o maďarskú kultúru v Bratislave pripravili predstavenie baletu, výstavu fotografií či sympózium.

Infinity Neoton Show ponúknu výber z populárnych hitov. Foto: FB Infinity Neoton Show

Pripravené sú aj koncerty známych a obľúbených interpretov a ďalšie umelecky hodnotné podujatia. Týždeň maďarskej kultúry sa ukončí trojdňovým hudobným a gastronomickým festivalom pod holým nebom a remeselnými trhmi.

Tu môžeme ochutnať chýrnu maďarskú kuchyňu v jej originálnom háve alebo si kúpiť prvú maďarskú papriku či parádnu „csípős“ klobásku. To všetko pri tónoch originálneho čardáša či žeravých tónoch riadne nabrúsených gitár.

Už v pondelok večer sa v Divadle Nová scéna predstaví Győri Balett s predstavením – Anna Karenina (balet). V utorok 11. 6. 2024 odohrajú v Inštitúte F. Liszta v Bratislave o 17:00 divadelné predstavenie – Capa, svetoznámy fotograf. V Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku (Žižkova 18) bude od 10:00 do 15:00 výstava a sympózium, Gyula Andrássy st., politik zmien.

V tom istom priestore sa uskutoční v stredu 12. 6. o 17:30 koncert súboru starej hudby Gaudium: Ó, veľká, okrúhla modrá obloha. Na nádvorí Starej radnice sa vo štvrtok o 18:00 bude konať vernisáž pop-up výstavy, Bratislavské rožky: Občianska statočnosť.

Karthago vám zahrá americký hudobný štýl – west coast rock. Foto: Karthago

Najpestrejším a asi najvyhľadávanejším bude však program na Hlavnom námestí v Bratislave. Určite aj vzhľadom na skvelé jedlo v priľahlej gastrozóne, kde bude v predaji nielen skvelé maďarské víno, ale aj tisíclitrový obrí hrniec originálneho, na mieste uvareného halászlé.


Pódium na Hlavnom námestí sa stane centrom zábavy, keďže už od piatkového popoludnia je nastavené na plnú prevádzku a ponúkne v nepretržitom slede pop, dychovku, rock, operu aj ľudovky:

14. júna, piatok

15:45 Arizóna 15 (koncert populárnej hudby)
17:45 Budapeštianske operetné divadlo – predstavenie Cintányéros Cudar Világ

20:00 Slávnostné otvorenie festivalu
20:15 Karthago – Spolu 45 rokov (koncert rockovej hudby)
               

15. júna, sobota

14:00 Cigánska hudba
16:00 Hudobná skupina Pósfa (koncert ľudovej hudby)

17:30 Infinity Neoton Show (koncert populárnej hudby)
20:00 Kati Kovács (koncert populárnej hudby)
           

16. júna, nedeľa

13:00 Koncert slovenských a maďarských dychových orchestrov
14:00 Laposa Julcsi (ľudová hudba)


15:40 Szilárd Piano Projekt (koncert komornej hudby)
16:45 Golddies (hity dávnych čias)