Konflikt Slovenska s WHO má následky. Opozícia zvoláva výbor, Dolinková prizve viac odborníkov

Opoziční poslanci označili za medzinárodnú hanbu a ohrozenie pacientov, že Slovensko ako jediný štát odmietlo Medzinárodné zdravotné predpisy. Vládu chcú dotlačiť k tomu, aby naše rozhodnutie revidovala. Poslanec Peter Kotlár tvrdí, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu, majú vágne definície a dávajú šéfovi WHO neprimerane silnú pozíciu. Ministerka zdravotníctva v reakcii oznámila rozšírenie pracovnej skupiny o ďalších odborníkov a výsledky ich analýzy odprezentuje vláde.

2220241801_vlada12_12013263 Splnomocnenec vlády pre preverenie riadenia pandémie Peter Kotlár. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Slovensko si konaním poslanca Kotlára urobilo vo WHO medzinárodnú hanbu a sú ohrozené životy občanov v prípade ďalšej pandémie,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede poslanec Peter Stachura (KDH).

Dodal, že opozičné strany zvolajú mimoriadny zdravotnícky výbor, na ktorom sa budú ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas) pýtať, prečo Slovensko ako jediný štát nepristúpilo k Medzinárodným zdravotným predpisom (IHR).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami