Prebudený ľud sa rozhliada po Európe

Boli to asi prvé voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých aj takzvane obyčajní ľudia uznali, že v nich o niečo ide, teda že sa ich týkajú. Doteraz sa to mohlo mnohým javiť tak, že ide predovšetkým o vyslanie pár šťastlivcov do akéhosi polomýtického veľkovýkrmu.

Vo¾by do Európskeho parlamentu v Nemecku Ilustračné foto: TASR/AP

Naozaj niekoľko funkčných období poslanca v EÚ predstavuje pre príslušníka politickej triedy, najmä z tých nám podobných krajín, celkom slušný základ pre spokojnú starobu. Obyvateľstvo sa potom delilo na tých, ktorí nevideli dôvod, prečo im v tom pomáhať, takže voliť nešli. Buď to úplne ignorovali a bolo im to radšej jedno, alebo to s väčšou či menšou emóciou nechceli podporovať, a potom na tých, ktorí im to priali, ktorých bola však výrazná menšina, a tí voliť šli.

Práve medzi nimi bol nemalý podiel tých, ktorí sa naozaj domnievali, že to má ešte nejaký hlbší význam. Predovšetkým ten, že sa tam má rozhodovať o Európe, teda aj o nich, čo si oni väčšinou priali. Preto tak aj Európsky parlament vyzeral.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.