Vedenie Senzi TV po útoku: S vydieračmi a hackermi sa nevyjednáva

noro Riaditeľ a moderátor Senzi TV Norbert Meszároš. Foto: Senzi TV/Instagram

Masívny hackerský útok na televíziu Senzi TV spôsobil výpadok vysielania a neznámym spôsobom ovládol aj zálohy dát. Vedenie televízie sa rozhodlo s vydieračmi nevyjednávať.

K hackerskému útoku došlo v piatok 20. novembra, televízia prestala vysielať. O samotnom útoku začalo vedenie televízie hovoriť v sobotu. Zaujímalo nás preto, k čomu došlo a ako vyzerá situácia teraz, s odstupom pár dní. Oslovili sme vedenie televízie s týmito otázkami.

Spolumajiteľ spoločnosti Marcel Děkanovský a programový riaditeľ Norbert Mészároš kontaktovali osoby, ktoré by dokázali obnoviť dátový tok z napadnutého servera. Išlo o medzinárodnú kooperáciu Srbska, Maďarska, Slovenska a Česka.

„V čase, keď k tomu došlo, boli sme práve v štúdiu a nahrávali. Keď sme donakrúcali, pozrel som sa na telefón, ktorý som mal dovtedy vypnutý. Mal som šialene veľa zmeškaných hovorov z neznámych a holandských čísel. Prepli sme na vysielanie a objavila sa čierna obrazovka,“ opisuje kritické minúty riaditeľ a moderátor Senzi TV Norbert Mészároš.

Po tomto zistení kontaktovali IT odborníkov, ktorí mu umožnili prihlásiť sa do systému. „Problém sa však nedal odstrániť, pretože po akomkoľvek kliknutí vybiehali na obrazovke okná od hackerov, ktoré obsahovali adresu, na ktorú sa mal riaditeľ do 24 hodín ozvať. Naša reakcia bola, že s vydieračmi a hackermi sa nevyjednáva,“ dodáva Mészároš.  

Hoci pôvodne očakávali väčšie problémy, napokon došlo k rýchlej náprave: „Vďaka aktivite a obetavosti všetkých zainteresovaných v štyroch štátoch  sa podarilo obnoviť dátový tok s obsahom programu Senzi, pričom hlavné technické zariadenia boli presunuté na iné miesto – 400 kilometrov vzdialené od toho pôvodného.“    

Polícia im oznámila, že pôvodná technika sa znovu zapájať neodporúča, pretože hrozí nebezpečenstvo ďalšieho zavírovania a zničenia diskov, navyše polícia by mala sťaženú úlohu vystopovať  útočníkov. „Problém, ktorý sa spočiatku javil ako riešiteľný v horizonte týždňov, sa napokon podarilo vyriešiť do 24 hodín,“ dodáva Děkanovský a ocenil pomoc viacerých ľudí z Bratislavy, Prahy, Budapešti a Nového Sadu. Takisto podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Je to nový typ zbrane, útoky môžu pokračovať

S riaditeľom Senzi TV aktívne komunikujú ďalšie televízie. Snažia sa vopred prichystať protiopatrenia, ktorými by sa mohli brániť proti prípadnému útoku. Okrem polície sa o prípad zaujíma aj Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK,“ informoval Děkanovský.

„Aj keď prvú sériu sa podarilo implementovať do systému v priebehu 24 hodín, teraz bude potrebné jednotlivé klipy a programové bloky oživiť, čo je technicky zložitejšie a pôjde o beh na dlhé trate,“ dopĺňa riaditeľ dosahy hackerského útoku. Dáta o tom, či sa útok odrazil na sledovanosti, zatiaľ televízia neanalyzovala. Vďaka pohotovej reakcii sú však opäť v prevádzke aj reklamy a teleshoppingy klientov, z ktorých získava televízia financie. Bežný divák spozoroval len jednodňový výpadok televíznej stanice. V sobotu sa vysielanie obnovilo. Všetky škody zostávajú ukryté v zákulisí a všetci zainteresovaní budú pracovať na ich odstraňovaní.

Senzi TV je hudobná televízna stanica a pôvodne štvrtá stanica JOJ Group, ktorá bola spustená 1. septembra 2013. Senzi, a. s., ako servisnú spoločnosť stanice odpredali v roku 2015 spoločnosti NUNEZ NFE. V tom istom roku sa licencorom po spoločnosti MAC TV stala spoločnosť McBoxS Marcela Děkanovského. Majiteľom spoločnosti NUNEZ NFE je producent a režisér Peter Núñéz, ktorý je súčasne vlastníkom denníka Štandard.


Ďalšie články