Pravda v klietke? Ukrajinský súd predĺžil väzbu pravoslávnych novinárov o ďalšie tri mesiace

„Na tejto fotografii sú skutoční novinári, ktorí sú momentálne vo väzbe na základe falošných a vymyslených obvinení. Prajem vám len jedno: odolnosť!“ napísal na svojom telegramovom účte na Deň novinárov poslanec Ukrajinského parlamentu Artem Dmytruk. Vyjadril tým podporu novinárom z Únie pravoslávnych novinárov a aktivistov za ľudské práva.

GP4SmCMXIAAzo1g Obvinení novinári Sergej Čertylin, Andrij Ovčarenko, Valery Stupnicky a Volodymyr Bobečko. Foto: X/Theophan

Títo boli zadržaní a umiestnení do väznice Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) pre podozrenie zo spolupráce s jej ruským náprotivkom FSB ešte začiatkom marca. Tlačová služba SBU vtedy informovala o špeciálnej operácii na „elimináciu najväčšej siete agentov na Ukrajine od začiatku totálnej invázie“.

Prípad pravoslávnych novinárov

V pondelok 10. júna 2024 sa na Solomianskom okresnom súde konalo ďalšie pojednávanie týkajúce sa prípadu pravoslávnych novinárov. Súd vyšetrovaciu väzbu predĺžil trom z nich do 8. augusta a v prípade obvineného Volodymyra Bobečka až do 12. septembra.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.