Prípad Frankenstein. Stíhanie Donalda Trumpa je spolitizované

Donald Trump je vinný vo všetkých bodoch obžaloby. Takéto titulky obleteli svet predminulý týždeň, keď porota v New Yorku uznala Trumpa vinným v 34 bodoch obžaloby. Prvýkrát v americkej histórii bol bývalý prezident a súčasný kandidát na post hlavy štátu oficiálne vyhlásený za zločinca. Tým sa však právny boj nekončí.

Trump označil proces v New Yorku za nespravodlivý. Foto: TASR/AP Julia Nikhinson Trump označil proces v New Yorku za nespravodlivý. Foto: TASR/AP Julia Nikhinson

Čoskoro sa začne odvolací cyklus, ktorý má potenciál dostať sa až na najvyšší súd. Hoci porota zjavne nemohla rozhodnúť inak, nad celou právnou konštrukciou pretrvávajú pochybnosti. Rozptýliť ich môžu len vyššie súdy.

V ideálnom svete by sa najprv stal trestný čin a potom by sa hľadal páchateľ. V Trumpovom prípade sa tento sled udalostí obrátil. Manhattanský okresný prokurátor (volený úrad v USA) Alvin Bragg viedol kampaň s prísľubom, že bude bývalého prezidenta stíhať. Po jeho zvolení hľadal zločin, ktorý by mu mohol pripísať. Nakoniec sa rozhodol využiť dosť pochybnú epizódu z Trumpovho života.

Aféra z roku 2006


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.