Futbalový eurofestival

Za polstoročie prichádza do Nemecka štvrtý veľký futbalový šampionát. EURO 2024 bude sviatkom, na aký sa tešia všetci športoví priaznivci. A sme radi, že Slovensko je pri tom. 

Snímka obrazovky 2024-06-14 o 8.08.52 Hráči Dejan Ljubičič (vpredu) a Steffen Tigges z Kolína sa tešia z gólu. Foto: TASR/DPA

Majstrovstvá prinesú turistiku futbalových fanúšikov križujúcich autostrády, cesty a ulice miest Nemecka. UEFA dala do predaja 2,7 milióna vstupeniek. Očakáva, že EURO vygeneneruje počas futbalového mesiaca príjmy vo výške 2,5 miliardy eur zo sponzorských zmlúv, predaja vstupeniek a vysielacích práv. Takmer polovicu z tejto sumy chce UEFA v najbližších štyroch rokoch venovať svojej činnosti, grantovým programom a dopĺňaniu vlastných hotovostných rezerv.

UEFA má v rukách komerčné zlaté vajce v podobe Ligy majstrov, ktorá v každej sezóne vygeneruje zisk okolo 3,5 miliardy eur, ale väčšinu z týchto peňazí spotrebuje na odmeny a bonusy pre kluby za účasť, víťazstvá a postupy. Samotná UEFA si z celkovej sumy ponecháva „len“ okolo 6,5 percenta, čo je 200 miliónov ročne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.