V koalícii to dali na hulváta. Pellegrini má šancu dokázať svoj sľub

Vládna koalícia sa chystá zdevastovať funkčný úrad, ktorý niekoľko rokov stráži zdravie a šetrí peniaze nás všetkých. Spravila to spôsobom, ktorý patrí priam k ukážkovým prejavom vládnej arogancie. Na míle z nej cítiť rukopis záujmových skupín.

P. Pellegrini: Výstavba nemocnice v Banskej Bystrici by sa mohla zaèa koncom jari Zuzana Dolinková a Peter Pellegrini. Foto: Ján Krošlák/TASR

Inak sa nedá opísať postup vládnych poslancov a ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas), ktorý pripravil pôdu na odvolanie Michala Staňáka, šéfa a zakladateľa Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve (NIHO). Úrad Slovensku radí, akú zľavu na lieky si má pýtať od farmaceutických firiem.

Na vysvetlenie, ide vlastne o Útvar hodnoty za peniaze v zdravotníctve. Teda o inštitúciu, ktorá hodnotí, či nové zdravotnícke technológie majú dostatočný klinický prínos na to, aby ich štát preplácal z verejného zdravotného poistenia.

Firmy, pochopiteľne, chcú svoje lieky vždy predať, lenže ich záujem naráža na rozpočtové možnosti štátov. Musíme preto dôkladne zvažovať, či budeme hradiť liek, ktorý pacientovi predĺži život napríklad len o niekoľko týždňov, no vyčerpá štátnu kasu natoľko, že nezostane na platy lekárov.

Politici môžu byť, a často aj sú, ovplyvniteľní lobingom farmafiriem, ktoré sa snažia svoje lieky predať čo najdrahšie. Preto je potrebné, aby výhodnosť nových zdravotníckych technológií hodnotil nezávislý inštitút.

Prvotriedna práca ocenená dýkou do chrbta

Presne toto robí NIHO, ktorý podľa dostupných informácií za dva roky mohol ušetriť štátu 165-miliónov eur. Inštitúciu od základu vybudoval jej súčasný riaditeľ Michal Staňák, ktorý v rezorte zdravotníctva na založení úradu pracoval už od roku 2020. Predtým päť rokov pracoval pre obdobnú štátnu agentúru v Rakúsku.

Možno si poviete, že koalícia má právo dosadiť do úradov ľudí, ktorým dôveruje a že za vlád Matoviča, Hegera a Ódora ovládli inštitúcie aktivisti. Podľa tejto logiky vraj nemôžeme vedieť, čo na svojom poste Staňák páchal a Dolinkovej ťah preto môžeme akceptovať.

Nie, nemôžeme, toto nie je ten prípad. V Štandarde sme o probléme zisťovali viac. Apolitický Staňák sa nijakým „aktivizmom“ nevyznačoval, Dolinková sa ani len neunúvala sa s ním stretnúť a od nástupu novej vlády nečelil ako odborník rezortu ani náznaku kritiky.

Naopak, dozorná rada NIHO vo výročnej správe skonštatovala, že úrad si splnil svoje povinnosti na sto percent. Aj podľa informácií Štandardu si Staňák svoju prácu robí dobre, pričom v inštitúcii vytvoril vysoko efektívny a motivovaný tím.

Napriek tomu sčista-jasna sa tu ako prílepok k nesúvisiacej novele vzal pozmeňovák poslanca Zdenka Svobodu (Hlas), ktorý schválil možnosť odvolať Staňáka bez udania dôvodu. Prebehlo to tak, že v pléne sa zrazu Svoboda postavil s tým, že návrh len prečíta a o jedenástej sa o tom bude hlasovať. Bez diskusie a dôkladnom oboznámení sa s návrhom ostatnými poslancami. Je celkom možné, že ani mnohí koaliční poslanci si neuvedomovali, za čo hlasujú.

Na hulváta

Pozmeňovák celkom účelovo znemožnil zakladateľovi úradu pozíciu naďalej zastávať, pretože odteraz šéfom bude môcť byť len vyštudovaný farmaceut alebo lekár. Staňák kritéria nespĺňa, má vyštudovanú „iba“ zdravotnú ekonómiu na prestížnej University College London.

Je to ako keby sme zaviedli povinnosť, že riaditeľom bratislavského letiska môže byť len letec alebo letecký technik, no zakázali túto funkciu vykonávať exšéfovi Schwechatu.

Aby toho nebolo málo, pozmeňovák z Hlasu zrušil aj podmienku, že riaditeľom nemôže byť človek, ktorý za posledné tri roky pracoval pre súkromnú zdravotnú poisťovňu Dôvera alebo Union. Toto kritérium malo zabrániť tomu, aby úradu NIHO šéfoval človek s konfliktom záujmov.

Ako to odôvodnila Dolinková? Nijako. Keď sme sa jej na to v Štandarde pýtali, z ministerstva poslali staršie video, na ktorom Dolinková hovorí, že do výberového procesu sa bude môcť zapojiť človek s medicínskym alebo farmaceutickým vzdelaním, čím sa vraj zníži diskriminácia uchádzačov.

Logiku to nedáva žiadnu, pretože lekári a farmaceuti sa o post mohli uchádzať aj doteraz. Zákon však v Hlase ušili na mieru tak, aby odborníkovi Staňákovi s 9-ročnou praxou v oblasti znemožnili tento post zastávať.

Doplatíme na to všetci

Dolinková tvrdí, že novela kvalitu vedenia zvýši. V skutočnosti je to úplne naopak. Podľa informácií Štandardu po prijatí novely zavládla naprieč pracovníkmi inštitútu hlboká dezilúzia, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k faktickému rozkladu úradu.

Ak si vládna koalícia myslí, že si môžeme dovoliť prísť o vysoko efektívny tím ľudí, ktorí ľahko nájdu ocenenie a uplatnenie v zahraničí, tak je na omyle. Ich práca Slovensku nielenže šetrí obrovské prostriedky, ale zachraňuje aj životy.

A tiež je na omyle, ak si myslí, že voliči koalície budú podobné hulvátstva tolerovať. Netreba pripomínať, že stačilo málo a štvrtá Ficova vláda by nevznikla.

Účelová novela ide ako proti princípom sociálnej demokracie, ku ktorým sa vládne strany hlásia, tak a aj proti princípom konzervativizmu, na ktoré čoraz častejšie odkazujú.

Na ťahu je teraz Peter Pellegrini, ktorého v sobotu čaká inaugurácia. Na stole ho už čaká výzva, aby vysoko škodlivú novelu vetoval.

Pellegrini bude preto hneď po prevzatí prezidentského úradu stáť pred voľbou, či sa zachová tak, ako ho v kampani vykresľoval jeho protikandidát Ivan Korčok.

Alebo sa zachová tak, ako sľúbil on sám. Ako „prezident ľudí, nie elít“.


Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok