Banky majú najväčší problém od roku 2008. A to je problém

Near full wolf moon Finančné centrum v londýnskom City. Foto: Profimedia.sk

Je to tu znova a je to tu viac ako predtým. Nabaľuje sa to ako snehová guľa, ale tá guľa sa stále valí a valí z kopca dole a doteraz nenarazila. O čom hovorím? O bankách. O zásadných problémoch bánk, súčasne ale o problémoch, ktoré sú pre verejnosť doposiaľ neviditeľné

Zodpovedné orgány už bijú na poplach. Ale súčasne bijú na poplach tak, aby verejnosť zostala, ak je to možné, pokojná. Prečo bijú na poplach: veľmi vysoké úrokové sadzby v USA doslova „vyrobili“ 63 amerických bánk, ktoré sú z pohľadu amerického fondu poistenia vkladov „problémové“.

Vysoké úrokové sadzby totiž znižujú reálne hodnoty akcií aj dlhopisov. Tieto cenné papiere majú banky nakúpené vo svojich portfóliách a kryjú nimi vklady klientov. Keď hodnota týchto cenných papierov klesne, zníži sa krytie klientskych vkladov. Účtovné straty, takzvané nerealizované straty, teraz podľa amerického fondu ochrany vkladov FDIC dosahujú 517 miliárd dolárov. Len za prvý kvartál roka sa zvýšili o 39 miliárd dolárov, nerealizované straty pritom rastú už deviaty štvrťrok v rade.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami