Maďari podľahli Švajčiarom 1:3, Španieli v šlágri zdolali Chorvátov 3:0

Maïarsko - Švajèiarsko Švajčiarsky hráč Breel Embolo (vpravo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil tretí gól počas zápasu A-skupiny Maďarsko - Švajčiarsko. Foto: TASR/AP

Futbalisti Švajčiarska majú za sebou úspešný vstup do ME v Nemecku. V sobotňajšom stretnutí v Kolíne nad Rýnom zdolali Maďarsko 3:1 a bodovo sa v tabuľke A-skupiny dorovnali domácej reprezentácii, ktorá odštartovala do šampionátu triumfom 5:1 nad Škótskom. Fubalisti Španielska zvíťazili v sobotnom zápase B-skupiny na ME v Nemecku nad Chorvátskom 3:0.

Ústrednou postavou švajčiarskeho tímu bol Michel Aebischer. Stredopoliar Bologne prihral v 12. minúte na prvý gól Kwadwovi Duahovi a na konci prvého polčasu zvýšil technickou strelou náskok Helvétov. Zlepšený druhopolčasový výkon nestačil Maďarom na bodový zisk. Barnabás Varga síce znížil, ale posledné slovo patrilo striedajúcemu Breelovi Embolovi.

V druhom kole sa v stredu 19. júna stretnú Nemci s Maďarmi (18.00) a Škóti so Švajčiarmi (21.00). Z každej skupiny postúpia do osemfinále prvé dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Súboj začal zostra

Hráči oboch mužstiev začali zostra, na trávniku nechýbali početné osobné súboje. Švajčiari v 12. minúte predviedli aj futbalový kumšt a hneď z prvej strely na bránku otvorili skóre. Aebischerova kolmica „mala oči“ a Duah zasa presnú mušku po tom, ako sa ocitol za chrbtom súperových obrancov a zoči-voči Gulácsimu – 0:1. Na jeho prvý reprezentačný gól mohol nadviazať o sedem minút neskôr Vargas, ktorý zachytil loptu po nepresnej rozohrávke Szalaia, v gólovej šanci však trafil iba do ramena maďarského brankára.

Maďari pôsobili kŕčovitým dojmom a smerom dopredu toho veľa nevymysleli. Výnimkou bola hlavička Orbána v závere prvého polčasu. Maďarský stopér sa po centrovanej lopte ocitol osamotený hlboko v pokutovom území, ale nesadla mu dobre na hlavu a tak skončila len v náručí Sommera. Švajčiari napokon išli do kabín s dvojgólovým náskokom. Obrancovia dopriali dostatok priestoru na zakončenie spoza šestnástky Aebischerovi, ktorý loptu zakrútil k ľavej žrdi – 0:2.

Hlad Švajčiarov po útočení neutíchol ani po prestávke. Xhaka sa po spätnej prihrávke dostal k strele, Gulácsi vyrazil loptu na roh. Maďarská defenzíva kopila chyby a ani útočné opory nemali svoj deň. V 63. minúte sa ocitol v stopercentnej príležitosti Varga, ale hlavičkoval vedľa bránky.

Maďari znížili, ale Švajčiari tlak ustáli

Švajčiari toto varovanie nezobrali vážne a útočník Ferencvárosu o tri minúty neskôr svoje zaváhanie odčinil, keď zužitkoval lahôdkový center Szoboszlaia a zblízka prekonal Sommera – 1:2. Maďari ožili, vycítili šancu na vyrovnanie, ktorú ich tréner ešte podporil ofenzívnymi striedaniami. Hra vabank im však napokon nevyšla. V závere ich najskôr podržal Gulácsi, ktorý si po rohu pokryl bližšiu žrď a reflexívne vyrazil Xhakovu hlavičku. Posledné slovo patrilo Embolovi, ktorý v nadstavenom čase potrestal hrúbku Orbána a definitívne otupil snahu súpera – 1:3.

„Bolo nesmierne dôležité začať turnaj víťazstvom. V prvom polčase sme súpera do ničoho nepustili. Dali sme dva góly, ktorými sme položili základ víťazstva. Maďari po prestávke hrýzli, ale naše víťazstvo je zaslúžené,“ vyhlásil Granit Xhaka, kapitán Švajčiarska a najlepší hráč zápasu podľa UEFA.

Na tribúnach mali prevahu Chorváti, na ihrisku Španieli

 V 7. minúte Morata vypálil z 20 metrov Morata a prinútil Livakoviča k zákroku. Španieli sa snažili udávať tón zápasu, držali loptu v moci, ale Chorváti sa dobre presúvali a vykrývali priestory, z ktorých hrozilo nebezpečenstvo. Aj oni dokázali vystrčiť rožky, ale prvý polčas sa vo všeobecnosti dlho niesol v znamení taktickej bitky. Až prišla v 29. minúte rafinovaná kolmá prihrávka z polovice ihriska v podaní Ruiza na nabiehajúceho Moratu, ktorý ľavačkou prekonal bezmocného Livakoviča – 1:0. Chorváti už o tri minúty neskôr znova „prepadli“ pri bránení.

Ruiza nechali trestuhodne manévrovať, ten si vylepšil streleckú pozíciu a zvnútra šestnástky zvýšil náskok Španielov – 2:0. Na opačnej strane vyrazil Simon pokus Brozoviča pred Majera, ale ten už bol vo veľkom uhle a z dorážky napálil loptu len do bočnej siete. V 41. minúte Majerova krížna prihrávka našla Gvardiola, ktorého strieľaný center takmer dopravil do siete Budimir. Španieli ešte do polčasu strelili aj tretí gól. Yamal po rohu nacentroval do pokutového územia, kde sa Carvajal dostal pred Pongračiča a v páde rozvlnil sieť – 3:0.

Fanúšikovia Chorvátska na štadióne pred zápasom B skupiny ME vo futbale Španielsko – Chorvátsko. Foto: TASR/AP

Rekordér Yamal

Španielsky reprezentant Lamine Yamal sa stal vo veku 16 rokov a 338 dní historicky najmladším hráčom, ktorý si pripísal štart na európskom šampionáte. Krídelník FC Barcelona prekonal rekord Poliaka Kacmera Kozlowského, ktorý nastúpil na predošlých ME vo veku 17 rokov a 246 dní.

Krátko po zmene strán Livakovič podržal Chorvátov po strele Yamala, ktorý sa mohol stať historicky najmladším autorom gólu na ME. Chorváti nezložili zbrane a mohli znížiť v 55. minúte. Simon zneškodnil strelu Stanišiča a vzápätí ho neprekonal ani Budimir. Inak však Španieli kontrolovali dianie na trávniku a držali súpera na dištanc.

Až v 80. minúte sa dopustili chyby, ktorá vyplynula z ľahkovážnosti. Rodri zatiahol ručnú brzdu pred Petkovičom a Chorváti dostali možnosť kopať jedenástku. Sám faulovaný chorvátsky útočník ju nepremenil a aj keď v pokračujúcej akcii dopravil loptu do siete, gól neplatil. Rozhodca ho po konzultácii s VAR neuznal, pretože počas Petkovičovho rozbehu vnikli jeho spoluhráči do šestnástky skôr. V závere už sa Chorváti zmierili s prehrou a body na postup do osemfinále sa musia pokúsiť získať v ďalších dvoch zápasoch.

O 21.00 bol na programe duel Taliansko – Albánsko. V druhom kole sa v stredu 19. júna stretnú Chorváti s Albáncami (15.00), vo štvrtok 20. júna o 21.00 h je na programe šláger Španielsko – Taliansko. Z každej skupiny postúpia do osemfinále prví dvaja a štyria najlepší v šesťčlennej tabuľke tretích tímov.

Fabian Ruiz oslavuje druhý gól v zápase B skupiny ME vo futbale Španielsko – Chorvátsko. Foto: TASR/AP

(tasr, mm)


Ďalšie články