Sociálne siete počúvajú Globsec, ktorý im reportuje „závadný“ obsah na Slovensku

Věra Jourová, eurokomisařka Eurokomisárka Věra Jourová na konferencii Globsec v Bratislave v roku 2023. Foto ČTK / Šálek Václav

YouTube, Facebook, či TikTok počúvajú slovenskú neziskovku Globsec, ktorá im hovorí, čo majú zo svojej siete odstrániť. Vyjadrila sa tak analytička organizácie. Globsec sa podľa nej pravidelne online stretáva s predstaviteľmi veľkých platforiem. Pred eurovoľbami údajne vznikol dokument, kde Globsec spolu s ďalšími európskymi organizáciami uvádza „závadný“ obsah a veľké platformy sľubujú „sa naň pozerať“.

Analytička Dominika Hajdu o spolupráci organizácie Globsec so sociálnymi sieťami porozprávala na diskusii, ktorá sa konala v rámci Bratislavského majálesu. Vyzdvihla tu mechanizmus EÚ s názvom Kódex proti dezinformáciám.

„Znamená to, že sociálne platformy – Facebook, YouTube, TikTok – a tiež neziskové organizácie vrátane nás, Globsecu, sa na pravidelnej báze stretávajú online, kde sa snažia vymieňať si informácie o tom, čo sa aktuálne deje v tých krajinách, aké sú aktuálne problémy, čo sa šíri, či sú tam nejaké dezinformácie, na ktoré treba reagovať, a podobne“, ozrejmila Hajdu.

Analytička zároveň v diskusii poznamenala, že veľké sociálne siete Globsec počúvajú najmä vďaka Európskej komisii. Naznačila, že Globsec sa snažil cenzurovať obsah na sociálnych sieťach aj v minulosti, no bez úspechu.

„Samozrejme, vždy tam sedí [na videokonferenčnom hovore, pozn. red] aj tá európska inštitúcia, Európska komisia. Prečo je to dôležité? Lebo pokiaľ takýto mechanizmus neexistoval, tak keď sme my ako nezisková organizácia prišli za nejakým Facebookom alebo TikTokom z nejakého Slovenska, tak absolútne nemali záujem sa s nami rozprávať,“ povedala Hajdu.

Prítomnosť zástupcu Európskej komisie však podľa Dominiky Hajdu znamená, že požiadavky Globsecu veľké platformy musia brať vážne. Pravidelné videokonferenčné hovory podľa nej navyše zvyšujú tlak na platformy.

„Ale keď tam sedí tá Európska komisia a my vznesieme nejaké pripomienky, napríklad k tomu deepfaku, ktorý sa šíril krátko pred parlamentnými voľbami o Šimečkovi a o Tódovej, tak ony [sociálne siete, pozn. red.] na to nejako musia zareagovať a musia aj reportovať vo veci nejakých krokov, ktoré urobili. A keď nič neurobia, tak to vidieť pred všetkými tými 20 až 25 ľuďmi, ktorí sa zúčastňujú na tom calle [videokonferenčnom hovore, pozn. red.].“

Pred eurovoľbami vznikol dokument

Dominika Hajdu na diskusii publikum informovala aj o tom, že pred eurovoľbami sa spolupráca neziskoviek a Európskej komisie so sociálnymi sieťami dostala na novú úroveň.

„Napríklad teraz pred voľbami [eurovoľbami, pozn. red.] vznikol mechanizmus, v ktorom keď my ako neziskové organizácie vidíme nejaký obsah, ktorý je naozaj toxický a naozaj by nemal byť na sociálnych platformách, tak ich môžeme priamo reportovať tým platformám a máme taký spoločný dokument, kde oni nám garantujú, že sa na to budú pozerať.“


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami