Svojvôľa pod rúškom práva: Brusel proti Budapešti

Prepájanie čerpania rozvojových fondov s lojalitou k nezmyselnej a škodlivej migračnej politike je jedným z najhorších aktov bruselskej svojvôle, ktorá neohrozuje iba Maďarsko, ale celú strednú Európu. Píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0259532252 Maďarskí policajti sa stavajú do radu, keď migranti prechádzajú krajinou po tom, ako prekročili maďarsko-chorvátsku hranicu pri obci Zakany v Maďarsku, aby pokračovali v ceste na sever 21. septembra 2015. Zdroj: Profimedia

S nastupujúcim maďarským predsedníctvom v EÚ sa vyostrujú vzťahy medzi Budapešťou a Bruselom. Koncom mája Maďarsko k nevôli ostatných zablokovalo európske peniaze na zbrane pre Ukrajinu s vyjadrením, že Kyjev systematicky diskriminuje maďarské firmy. Minulý týždeň prišiel útok z druhej strany. Európsky súdny dvor vymeral Maďarsku drakonický trest za to, že sa nechce podriadiť bruselským migračným pravidlám.

Maďari majú za svoju nepoddajnosť okamžite zaplatiť 200 miliónov eur a plus milión za každý ďalší deň vzdoru proti európskemu vítaniu migrantov. Tieto sumy bude Brusel jednoducho odpočítavať z európskych fondov, na ktoré má Budapešť nárok. Táto právne maskovaná svojvôľa neohrozuje iba Maďarsko.   

Azylový zákon chráni migrantov aj krajinu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.