Pekní ľudia zarábajú viac, ale príčinou úspechu nie je ich krása

Young famale calling on a smartphone. Attractive businesswoman talking by phone. Office building Background. Technology internet and happy people Ilustračná fotografia. Foto: Profimedia.sk

Bežný názor, že fyzická atraktivita zlepšuje pozíciu na trhu práce, má podporu aj vo vedeckých štúdiách. Nová analýza však ukazuje, že kľúčovým faktorom nie je samotná krása.

Efekt telesnej atraktivity na pracovné úspechy je predmetom vedeckého záujmu už niekoľko desaťročí. Hoci výsledky jednotlivých štúdií sa líšia, typický záver podporuje ľudovú intuíciu, že pekní ľudia sa majú v živote lepšie.

V priemere zarábajú atraktívni ľudia o päť percent viac než ľudia s priemerným vzhľadom, uvádza napríklad vo svojej knihe americký profesor ekonómie Daniel Hamermesh. Niektoré štúdie však ukazujú až tridsaťpercentnú „prémiu za krásu“. Záleží na použitej metodike, ale aj na tom, aké povolania sú predmetom výskumu.

Atraktívny vzhľad je oceňovaný najmä v profesiách, kde dochádza ku kontaktu so zákazníkom. Efekt je pomerne malý u analytikov či výskumníkov, relatívne väčší je u predajcov či právnikov. A neprekvapivo najvyšší je v odvetví sexuálnych služieb a tiež u politikov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami