Naď nie je vlastizradca, ale amatér

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď, dnes predseda Demokratov, bol označený za vlastizradcu zo strany súčasného ministra obrany Roberta Kaliňáka. Kaliňák avizuje podanie viacerých trestných oznámení zo strany Ministerstva obrany na Naďa, a to z dôvodu svojvoľného a nezákonného darovania stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu.

Demokratov do eurovolieb povedie Naï, nasledujú Hamran a Žitòanská Jaroslav Naď (v strede). V pozadí zľava Eduard Heger a Juraj Šeliga. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Predseda Demokratov tento krok označil za politickú pomstu a zastrašovanie, pričom hovorí o zákonnom postupe. Odkazuje na právnu analýzu, ktorá im to mala v tom čase umožňovať. Problém je, že danú analýzu sám Naď najprv označil za neexistujúcu, a neskôr iba za poradné stanovisko. Z klamstva, že mala existovať v čase darovania migov, ho usvedčuje aj verejný ochranca práv Dobrovodský. Na vlastizradu to však rozhodne nestačí.

Celá aféra vznikla ešte počas dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera, ktorá sa v marci 2023 rozhodla pomôcť Ukrajine vo vojenskom konflikte s Ruskom odovzdaním stíhačiek MiG-29. Práve skutočnosť, že vláda bola v tom čase iba dočasne poverená riadením krajiny, jej zabraňovala darovať takýto vojenský materiál inému štátu. V zmysle Ústavy SR totiž na to dočasne poverená vláda nemá žiadnu právomoc.

Odborníci hovoria o porušení Ústavy


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami