Prestavba plavárne je v polčase. Najťažšie práce sú už takmer hotové

Krytá plaváreň Košice 3 Prestavba krytej plavárne na NOCKE je na polovicu hotová. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Rekonštrukcia bývalej krytej plavárne je v plnom prúde. Po prestavbe z nej vznikne Národné olympijské centrum plaveckých športov Košice (NOCKE). Robotníci i stroje sa musia obracať, aby všetko stihli načas.

Už na budúci rok v auguste má byť NOCKE dejiskom mládežníckych majstrovstiev Európy v plávaní. „Práce viditeľne postupujú, na tejto stavbe je permanentne 100 až 150 ľudí. Ako pri každej stavbe, aj tu sa objavili problémy. Týkajú sa hlavne strešných konštrukcií. Pokiaľ ide o majstrovstvá Európy, ešte nie je stanovený termín, no malo by to byť v auguste budúceho roka,“ informoval na kontrolnom dni v utorok 18. júna košický primátor Jaroslav Polaček.

Uviedol, že podľa znaleckých posudkov bola strešná konštrukcia už dávno po životnosti. „Preto sme museli objednať práce navyše. Išlo o odstránenie všetkých deformácií, ktoré boli nepredvídanou okolnosťou,“ vysvetlil primátor, ktorého teší, že na stavbu už dorazila konštrukcia bazénového telesa. Postupne začali s jeho zváraním a inštaláciou.

Ako primátor dodal, intenzívne pracujú aj na vnútorných priestoroch. Či už ide o šatne, chodby, či sprchy, kde už kladú dlažby a obklady. „Vymenili aj okná a postupne dokončujú aj vstupy. O pár týždňov sa už začne pracovať na detailoch. Je pravda, že sme v niekoľkotýždňovom sklze, ktorý by dodávateľ mohol dobehnúť, prinajhoršom dôjde k drobnému omeškaniu,“ doplnil Polaček.

Upozornil, že dokončenie stavby je len jedna časť procesu. „Stále rátame s pôvodným termínom dokončenia, čiže pred letom budúceho roka. Potom je na rade kolaudácia, neskôr ešte technické veci, aby bolo jasné, či všetko funguje tak, ako má. Na toto všetko máme vyčlenené dostatočné časové rezervy, aby sme mohli v Košiciach privítať majstrovstvá Európy,“ podotkol primátor. Zdôraznil, že NOCKE má slúžiť aj pre športové kluby a verejnosť.

„Sme v polčase, máme za sebou desať mesiacov prác. Bola to tá horšia polovica, keďže sa nám ukázali nezrovnalosti, s ktorými sme nepočítali. Pokiaľ ide o cenu prác, máme podpísané tri dodatky. Takže zmluvná cena je z pôvodných 16,7 milióna navýšená na doterajších 18,1 milióna eur,“ povedal na margo vyššieho rozpočtu námestník riaditeľa pre ekonomiku Tepelného hospodárstva (TEHO) Košice Štefan Ferencz.

Keďže má TEHO ako mestský podnik na starosti prevádzku všetkých kúpalísk v meste, dozerá aj na výstavbu NOCKE. Zároveň má na starosti aj financovanie.

Ferencz upozornil na to, že je pripravený aj štvrtý dodatok, ktorý navýši cenu prác o približne 430-tisíc eur. „Každú zmenu na stavbe sledujeme a administratívne musí byť spracovaná so všetkým, čo k tomu patrí. Takže celkovo sa hýbeme na úrovni zhruba 18,5 milióna eur bez DPH,“ prezradil Ferencz celkovú sumu, ktorá prestavuje náklady na výstavbu NOCKE.

„Čo sa týka financovania stavby, máme vytvorenú rezervu, tým pádom zvládneme aj navýšenie cien,“ odpovedal Ferencz na otázku Štandardu, či nebudú zvýšené náklady finančným problémom. „Keď tú stavbu koncepčne rozdelíme na tri častí – bazénovú, šatne a wellness, tak je percento vykonaných prác všade iné. Otryskávanie a nástrek oceľových konštrukcií ukončíme počas prvého júlového týždňa. Tým pádom bude stavba zvonku uzavretá,“ upresnil informácie konateľ stavebnej firmy Betpres Roland Ďurko.

Potvrdil, že oficiálny termín ukončenia stavebných prác je marec 2025. Následne dôjde k preberaciemu konaniu a kolaudácii. „Stavbu ukončíme, odovzdáme investorovi a následne prebehne proces odstraňovania chýb,“ uzavrel Ďurko.

Mohlo by vás zaujímať

Už v najbližších dňoch dôjde k výmene pôvodného železobetónového bazénového telesa za nový antikorový bazén. Ten má spĺňať požiadavky Medzinárodnej plaveckej federácie FINA. Bude v ňom až desať plaveckých dráh, v menšom bazéne zostanú po úprave tri plavecké dráhy. Oba bazény po novom bude oddeľovať pevná stena, čo umožní oddeliť tréningové priestory určené pre verejnosť a športové kluby.

Zároveň v bazénovej hale upravia tribúnu. Existujúce drevené lavice nahradia plastové sedačky s celkovou kapacitou 590 miest na sedenie. Podľa pôvodného plánu 50 percent rekonštrukcie financuje Fond na podporu športu, ide o sumu 8,34 milióna eur. Zvyšnú polovicu „zatiahne“ mesto.

Bolo zmienené, že mestská spoločnosť TEHO sa pripravila aj na navýšenie cien a vytvorila si finančnú rezervu. Plaváreň by mala otvoriť brány pre verejnosť v auguste budúceho roka, prví plavci si budú môcť vyskúšať bazén po skončení mládežníckych majstrovstiev Európy.

Prestavba krytej plavárne na NOCKE je spolovice hotová. Foto: Boris Macko


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...