Prehľad trhov: Napätá situácia vo Francúzsku a nový znepokojujúci rast cien ropy

Štandard vo svojich radoch víta nového kolegu, ekonomického novinára Matěja Širokého, ktorý bude dvakrát za týždeň vo svojich článkoch mapovať situáciu na trhoch.

Paris: Conseil des Ministres Elysee Minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire a minister obrany Sebastien Lecornu. Foto: Profimedia.sk

Aktuálny týždeň je na svetových finančných trhoch relatívne pokojný. Je to spôsobené najmä Dňom nezávislosti černochov v USA, ktorý pripadol na túto stredu. Väčšina Američanov využíva tento sviatok na dovolenku. Prvá polovica si bude brať voľno od pondelka do stredy a druhá polovica od stredy do piatku. Americkí investori si tak vyskúšajú, aké je to obchodovať počas letných prázdnin. Zvýšenej práci neprospieva ani vlna horúčav v Európe.

Ospalosť trhov by nás však nemala miasť, pretože hoci sa neočakávajú žiadne významné dáta ani rozhodnutia, problémy a špekulácie na trhoch zostávajú rovnaké. Minulý týždeň sme sa dozvedeli údaje o inflácii v USA, ktorá dosiahla 3,3 percenta. Hoci je americká inflácia stále ďaleko od dvojpercentného inflačného cieľa, investorov upokojil fakt, že inflácia sa v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi nezrýchľuje.

Európska inflácia pod kontrolou a anglická na inflačnom cieli


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.