Žiaden Microsoft či Apple. Najvzácnejšou spoločnosťou na svete sa stal výrobca čipov Nvidia

Spoločnosť Nvidia preskočila technologických gigantov Microsoft a Apple a stala sa najhodnotnejšou firmou na svete po mesiacoch prudkého rastu cien akcií. Ten bol spôsobený dopytom po jej čipoch a šialenstvom investorov okolo umelej inteligencie, píšu britské noviny Financial Times.

Nvidia CEO Jensen Huang delivers keynote speech ahead of COMPUTEX 2024 in Taipei CEO Nvidie Jensen Huang. Foto: Profimedia.sk

Akcie spoločnosti v utorok vzrástli o viac než tri percentá na vyše 135 dolárov, čím jej trhová kapitalizácia (súčet cien všetkých akcií) poskočila až na 3,5 bilióna dolárov. To je takmer 30-násobok veľkosti slovenskej ekonomiky, ktorej hrubý domáci produkt predstavuje približne 120 miliárd eur.

Nvidia tak predbehla Microsoft a Apple, dvoch technologických gigantov, ktorí sa dlhodobo držia na vrchole rebríčka.

Spoločnosť za ostatné mesiace ťažila najmä z rozmachu dopytu po čipoch, prostredníctvom ktorých sa dajú trénovať a spúšťať výkonné generatívne modely umelej inteligencie, ako je napríklad ChatGPT OpenAI.

Za necelé dva roky sa zo spoločnosti v hodnote 300 miliárd dolárov, ktorá zápasila s prebytkom čipov, stala jedna z najsilnejších technologických spoločností na svete a mnohé gigantické firmy zo Silicon Valley stoja v rade, aby si zabezpečili jej najnovšie produkty, dopĺňajú britské noviny.

„Toto je teraz zvierací duch, sú to ľudské emócie,“ povedal Ted Mortonson, technologický stratég spoločnosti Baird. „Nvidia je fantastická spoločnosť, nechápte ma zle. Existuje veľa hnacích síl, (…) ale 40 percent za mesiac, to nie je normálne,“ dodal.

Financial Times dopĺňajú, že spoločnosť so sídlom v Silicon Valley, ktorá bola založená pred 31 rokmi na výrobu grafických kariet pre hráčov počítačových hier, zaznamenala v minulom roku po sebe idúce štvrťroky obrovského rastu tržieb, pričom vo februári tohto roka oznámila ich medziročný nárast o 265 percent a v máji o 262 percent. Jej akcie od začiatku roka vzrástli približne o 180 percent.

Výkonný riaditeľ Nvidie Jensen Huang vyhlásil, že spoločnosť je v centre novej „priemyselnej revolúcie“, ktorá uvoľňuje silu generatívnej umelej inteligencie na transformáciu všetkých odvetví globálnej ekonomiky pomocou inteligentných počítačov.

„Niekto musí byť číslo jeden a nie je to tak, že by akcie spoločnosti Nvidia stúpli samé od seba – finančné výsledky stúpli ešte viac,“ skonštatovala pre Financial Times Stacy Rasgonová, analytička čipov v spoločnosti Bernstein.

„Nikdy som nevidela nič podobné z hľadiska skutočnej ekonomiky, ktorá to poháňa. Je to dosť úžasné,“ dodala.

Nvidia sa pridala k dominantnému duu Apple a Microsoft, ktoré už viac ako desať rokov bojujú o pozíciu najhodnotnejšej spoločnosti v USA a často aj na svete. Britské noviny pripomínajú, že posledná americká spoločnosť, ktorá mala väčšiu hodnotu ako niektorá z týchto dvoch firiem, bola ExxonMobil v roku 2011.


Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok