Beda porazeným! Esej o medzinárodných procesoch s vojnovými zločincami

Profesor Lipitsky píše o Norimberskom tribunále a idei medzinárodnej spravodlivosti. Presnejšie nielen o nich, ale najmä o medzinárodnej politike a obavám, ktoré kedysi s nastoľovaním spravodlivosti mal prezident Woodrow Wilson.

Vladimir Putin Joe Biden K takémuto stretnutiu už zrejme nikdy nepríde. Putin a Biden v júli 2021 v Ženeve. Foto: TASR/AP

International Consultation Center v Haife očakáva, že Medzinárodný trestný súd môže v najbližších dňoch vydať zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany a generála na dôchodku Jo’ava Galanta a lídrov Hamasu. Správa pochádza z diplomatických zdrojov, keďže však používa podmienečné slovíčka, treba si počkať, čo sa stane.

Ak by k takémuto kroku došlo, bolo by to prvýkrát, čo by medzinárodná inštitúcia tohto typu išla proti politikom štátu, ktorí sú blízkymi spojencami USA, ale dobre vychádzajú aj s Ruskom a Čínou. Bolo by to prelomové rozhodnutie, ako veľmi, to by som rád ukázal nasledujúcim textom, ktorý opisuje príbeh medzinárodnej spravodlivosti od Norimbergu, vlastne ešte skôr.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami