Väčšina bratislavských kúpalísk už otvorila svoje brány. Dá sa na nich kúpať za rodinné ceny

Plavčíčka Veronika pracuje na jednom z bratislavských kúpalísk. Foto: Miroslava Pavlíková

BRATISLAVA – Horúčavy začali a všetkých nás to ťahá k vode. Každé z bratislavských kúpalísk láka na niečo iné, jednu vec však majú spoločnú, a tou je dostupnosť pre všetkých.

Všeobecný prehľad kúpalísk si dnes už skoro každý nájde na internete. My sme sa však boli pozrieť priamo na mieste a zistili sme nielen od majiteľov prevádzok, ale aj od samotných návštevníkov, čo je na kúpaliskách výnimočné, ale aj naopak, v čom sú ešte rezervy.

Väčšina kúpalísk už v polovici júna otvorila svoje brány pre návštevníkov. Na jednom z nich sa stretávame s riaditeľom Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy (STaRZ) Ladislavom Križanom.

„Záleží nám na tom, aby naše kúpaliská boli dostupné pre všetkých, pre rôzne vekové skupiny, pre akékoľvek sociálne skupiny. My nechceme, aby kúpaliská boli luxusné, elitné len pre ľudí s drahými autami. Chceme, aby človek, ktorý býva v Bratislave, tu mohol zažiť také tie zlaté časy pri vode,” oboznamuje nás Križan.

Čo to v praxi znamená? Ako Križan pre Bratislavský Štandard uvádza, pre rodiny s deťmi či osamelé matky majú v ponuke sezónne rodinné permanentky za 99 eur, ku ktorým si viete dokúpiť permanentku pre dieťa za jedno euro. „Osamelá matka s tromi deťmi tak zaplatí za neobmedzený vstup na ktorékoľvek kúpalisko iba 102 eur,” informuje Križan.

Rodinná sezónna permanentka umožní viacčlenným rodinám lacné kúpanie. Foto: Miroslava Pavlíková
Rodinná sezónna permanentka umožní viacčlenným rodinám lacné kúpanie. Foto: Miroslava Pavlíková

Dôležitou informáciou však je, že tieto permanentky sa kupujú výlučne cez internet, aby tak na kúpaliskách nevznikali rady pri pokladniciach na denný lístok, ktorého cena sa pohybuje od 4,50 až do 6 eur za dospelého a okolo 4-4,50 eura za dieťa. 

Pre úplnú informáciu všetky umelé letné kúpaliská ako Rosnička, Tehelné pole, Delfín, Krasňany, Lamač, Rača, Mičurin a prírodné kúpalisko Areál zdravia Zlaté piesky spravuje STaRZ.

Čo sa týka posledného spomenutého kúpaliska na Zlatých pieskoch, dostávame od riaditeľa Križana informácie, že zásadným spôsobom smerujú k zvýšeniu bezpečnosti a verejného poriadku aj za použitia nového kamerového systému. 

Rosnička v meste a napriek tomu v lese

V mestskej časti Dúbravka si na najväčšom letnom kúpalisku, ktoré je v krásnom prostredí lesa, nájdu miesto všetky generácie. Keďže bazény a hlavne voda v nich podliehajú prísnym normám, pracovníci ich tu preto vždy od šiestej rána čistia. Detský bazén sa vypúšťa a napúšťa každý deň. Ako jedno z mála kúpalísk má ohrievané všetky vodné plochy.  

Rosnička ponúka aj tieň od okolitých stromov. Foto: Miroslava Pavlíková
Rosnička ponúka aj tieň od okolitých stromov. Foto: Miroslava Pavlíková

Pre Bratislavský Štandard sa vyjadril Jozef Bakočka, ktorý je prevádzkar tohto trojhektárového areálu: „Za 21 rokov čo som tu, sa tento rok urobilo veľa roboty”. Majú nové sprchy, opravené toalety a šmykľavku, nové ležadlá, opravené dlažby a obkladačky pri bazénoch a v sprchovacích žľaboch.

Keďže denne v strednom bazéne odtieklo 30 až 70 kubíkov vody, boli nútení rozkopať a vymeniť odtokové žľaby. Zlú skúsenosť mali aj s antikorovým prekrytím žľabov okolo nádrže, ktoré museli zmeniť, lebo sa šmýkalo. „Každý deň na nich spadlo 10 až 15 ľudí,” skonštatoval Bakočka.

V Dúbravke sú bazény ohrievané. Foto: Miroslava Pavlíková
V Dúbravke sú bazény ohrievané. Foto: Miroslava Pavlíková

Vo veľkom bazéne v Dúbravke oslovujeme manželský pár Janu a Martina z Petržalky. Na otázku, prečo nie sú na kúpalisku Matadorka v Petržalke, dostávame jasnú odpoveď: „Prehnané vstupné je tam.” Sem chodievajú pravidelne každý rok aj s deťmi. „Deťom sa páči hlavne tá šmykľavka,” dodáva spokojná Jana. 

Veľká trojdráhová kĺzačka, ktorá sa v LK Rosnička pri dopadovom bazéne nachádza, so sebou prináša aj možné úrazy. Plavčíci vždy ľudí upozorňujú na dodržiavanie bezpečnosti. „Deti počúvajú, ale keď je nejaký opitý návštevník, tak je zaťažko s ním pracovať,” prezrádza mladý plavčík Leo, ktorý tu pracuje už tretiu sezónu.  

Dopadový bazén so šmykľavkou v Rosničke. Foto: Miroslava Pavlíková
Dopadový bazén so šmykľavkou na Rosničke. Foto: Miroslava Pavlíková

Z Oravy, presnejšie z Námestova, sem prišla aj 75-ročná dôchodkyňa Gitka, ktorá toto miesto navštívila aj pred tromi rokmi. Pochvaľuje si tu krásne stromy a prírodu navôkol, v ktorej nájde hlavne tieň pred horúcim slnkom.

Zásadnú zmenu v porovnaní spred troch rokov nevníma. „Čo ma však prekvapilo, bolo, že otvorili len jednu pokladňu a pred ňou stála kopa ľudí. Nie každý má internet, aby si mohol kúpiť lístok dopredu,” uvádza Gitka.

V detskom bazéne v Rosničke sa môžu deti dostatočne vyblázniť. Foto: Miroslava Pavlíková
V detskom bazéne na Rosničke sa môžu deti dostatočne vyblázniť. Foto: Miroslava Pavlíková

Detský bazén má príjemne teplú vodu. Do prieskumu sú zapojené aj dve mamičky, sesternice Mia a Aďa s tromi malými deťmi. Väčšinou chodievajú na LK Delfín v Ružinove, keďže tam je ich bydlisko, no spomínané kúpalisko bolo v čase našej reportáže ešte zatvorené.

„Tu je viac zelene a viac miesta,” skonštatovali mamičky. Zatiaľ vnímajú menší výber bufetov a jedál, ale to sa podľa slov riaditeľa STaRZ Ladislava Križana má od ďalších týždňov zmeniť. Návštevníkov teda bude čakať aj zaujímavá ponuka gastra. „Toto je jedno z prvých kúpalísk, kde implementujeme aj projekt vratných pohárov,” dodáva Križan. 

V Krasňanoch občas dovolia deťom do bazéna aj skákať

Na tomto rodinnom kúpalisku dávajú na ľudí pozor plavčíci Rado a ujo Jožo. Keďže dobre vedia, že deti a skákanie do bazéna patria k sebe, občas im tu preto dovolia (na vyhradených bezpečných miestach), keď je málo ľudí aj skákať. Ľudia sú ale podľa nich zatiaľ disciplinovaní.

Dva bazény v LK Krasňany vyhrievané nie sú. „Voda v nádržiach je síce studenšia, ale zato príjemne osviežujúca. Mali by ste to vyskúšať na vlastnej koži,” vraví skúsený Jožo. Má pravdu, keďže je horúce počasie, voda príjemne schladí.

Vyskúšali sme vodu v bazéne LK Krasňany. Foto: plavčík Rado LK Krasňany
Vyskúšali sme vodu v bazéne LK Krasňany. Foto: plavčík Rado LK Krasňany

Mamička Simona s kočíkom si sem odbehla akoby v papučiach: „My to máme kúsok od domu.” Oproti minulému roku vníma akúsi zmenu. „Vymaľovali obidva bazény, dali tu nové pieskovisko, ihriská, ping-pongové stoly,” pochvaľuje si, zároveň by si však priala nad detským bazénom kúsok tieňa. „Mohol by tam byť aspoň nejaký dáždnik, aby sa aj tieto malé deti mohli vyčľapkať,” dodáva. 

LK Rača otvoria na konci školského roka

LK Rača otvoria ako posledné a to 29. júna. V čase našej reportáže sme riaditeľa STaRZ Ladislava Križana stretli práve tu. Spolu s finančnou riaditeľkou Janou Draveckou robilii ešte posledné veľké rozhodnutia týkajúce sa tohto kúpaliska. 

Podľa slov riaditeľa majú kúpaliská už relatívne veľa rokov a ľudia si na nich už čo-to pamätajú, zostali im na ne dobré spomienky, zažili tu prvé lásky a preto sa ich snažia v rámci možností opravovať.

Sám Križan vyrastal v Rači: „Ja som napríklad tuto cez dieru v plote preliezal, keď som bol malý. A tam na tom mieste som hrával rohovku,” spomína riaditeľ úsmevné historky z detstva. 

Letné kúpalisko Rača otvoria 29. júna 2024. Foto: Miroslava Pavlíková
Letné kúpalisko Rača otvoria 29. júna 2024. Foto: Miroslava Pavlíková

Pani Dravecká ešte dopĺňa výhody rodinnej permanentky na všetkých ôsmich kúpaliskách. Ľudia by sa pri odchode mali so svojou permanentkou odhlásiť a môžu v ten deň ešte navštíviť ďalšie a ďalšie kúpaliská, ktoré majú v jednej cene počas celej sezóny.

Tehelné pole si už čo-to pamätá

Na jednom z najstarších kúpalísk Tehelné pole si hneď pri vstupe môžete kúpiť zmrzlinu. 

Obľúbili si ho aj tri milé dôchodkyne, dve Márie a Lívia, ktoré sem chodievajú spoločne ako kamarátky pravidelne každú sezónu. „Ja sem prichádzam už od šiestich rokov,” vraví Lívia a ešte dodá: ,,Na starobu sme tu zaparkovali.” Všetky veselé kamarátky sa zasmejú. 

LK Tehelné pole má už svoju tradíciu. Foto: Miroslava Pavlíková

Bratislavský Štandard preto zaujíma, čo sa tu za tie roky zmenilo. Dámy to hneď vedia posúdiť. „Štadión ubral miesto detskému kúpalisku a kedysi sa tam nachádzal aj taký veľký skokanský mostík, ktorý zbúrali. A bola tu aj reštaurácia,” dodávajú svorne na záver.

Veronika je plavčíčka. Teraz prechádza okolo bazénov s veľkou sieťkou a čistí jeden z nich. „Každých pätnásť minút chodíme okolo nádrže a čistíme.”

Najviac znečistený vníma Veronika stredný bazén so šmykľavkami: „Občas sa deťom stane, že nestihnú ísť na toaletu a nájdeme tu potom všeličo.”  Podľa prísnych kritérií musia aj oni detský bazén večer vypustiť, ráno vyčistiť a znova napustiť.

Plavčíčka Veronika na letnom kúpalisku Tehelné pole. Foto: Miroslava Pavlíková
Plavčíčka Veronika na letnom kúpalisku Tehelné pole. Foto: Miroslava Pavlíková

Kúpalisko v Lamači je ukryté medzi rodinnými domami

Toto kúpalisko patrí medzi tie menšie. Napriek tomu tu však nájdete aj detské ihrisko, pieskovisko, stolnotenisové stoly a plážové volejbalové ihrisko. 

Šimon, jeden z plavčíkov, ktorý tu dohliada na kúpajúcich sa, má s ľuďmi rôzne skúsenosti: „Včera sme tu mali malé dievča, ktoré stúpilo na včelu.” Vraví, že musí občas píšťalkou deti upozorňovať, aby nebehali a nepošmykli sa v žľaboch pri bazéne a tiež, aby sa nesácali. 

LK Lamač v obkolesení rodinných domov. Foto: Miroslava Pavlíková
LK Lamač v obkolesení rodinných domov. Foto: Miroslava Pavlíková

Ideme sa pozrieť, čo ponúkajú v jedinom bufete, ktorý je na kúpalisku. „Výborného heika, domácu klobásku, hranolčeky, páročky,” ponúka obsluhujúci mladý muž a zároveň dodáva, že ceny zostali rovnaké. Chodil tu už ako malý chlapec a tento rok sa v areáli rozhodol aj pracovať. „Lamačské kúpalisko je také komornejšie, ale za to veľmi pekné,” dodáva na záver. 

Mamička Lucia sem s dcérkou prišla zo Stupavy. Páči sa im tu, no priala by si aj zopár vylepšení. „Voda je studenšia, Lamač je tým známy a v sprche je iba taký záves, to by mohli trošku zlepšiť, ale zase dá sa tu normálne osprchovať.” Mamička by ešte do bufetu odporučila langoše a palacinky. 

Kúpalisko Matadorka má ideálne podmienky pre aktívnych plavcov

Zatiaľ čo letné kúpaliská, ktoré patria pod STaRZ, vstupné tohto roku nezvýšili, na obľúbenom kúpalisku v Petržalke ceny mierne zdvihli. „Vstupné sme zvyšovali len kozmeticky, a to o 50 centov až jedno euro,” vyjadrila sa pre Bratislavský Štandard Mirka Koreneková z OZ Klub vodného póla Bratislava, ktoré kúpalisko prevádzkuje. 

Suma je teda 8,50 eura za dospelého a 5 eur za dieťa do 16:00 hod. Potom vstupné o jedno až tri eurá klesne. Ceny síce zvýšili, ale majú k dispozícii aj zrekonštruovaný bazén. „Minulý rok sme investíciou takmer 50-tisíc eur začali s obnovou nášho 50-metrového plaveckého bazéna. Pred touto sezónou sa nám rekonštrukciu podarilo úspešne dokončiť,” dodáva Koreneková. 

Zrekonštruovaný plavecký bazén na kúpalisku Matadorka. Foto: zdroj Matadorka
Zrekonštruovaný plavecký bazén na kúpalisku Matadorka. Foto: Matadorka

Deti v areáli kúpaliska budú môcť bezplatne využívať tobogan, trampolínu, detský kútik s hračkami a hojdačky. U plavčíkov si budú môcť požičať športové pomôcky na stolný tenis, bedminton, plážový volejbal či loptu na futbal. Sezóna na Matadorke začína od 22. júna 2024. 


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...