Dar Ukrajine a stratené body

Škriniar Milan Škriniar po zápase medzi Slovenskom a Ukrajinou na EURO 2024. Foto: Profimedia

Po 25 minútach sme mali v rukách šesť bodov a na kopačkách ozajstnú hernú prevahu. Futbal sa však hrá deväťdesiat minút. Zahodili sme šancu nadviazať na výkon a výsledok proti Belgicku a s tým aj prvú šancu na postup do osemfinále.

Ukrajine sme darovali tri body. Hrala o život na Eure a dlho nehrala dobre. Nevyužili sme jej psychickú ťažobu znásobenú nevýrazným vstupom do zápasu, sami sme ju postavili na nohy a odhodili sebavedomie, oprávnene zvýšené po zdolaní topfavorita skupiny. Prvýkrát sme na šampionátoch prehrali zápas, v ktorom sme viedli.

Postupne sa vytratila intenzita, s ňou kumšt, futbalovosť a po obrate skóre sme sa napriek záverečnej snahe nezbavili ťažkopádnosti. Veľká škoda, pretože dvadsaťpäť minút to bol jednoznačne náš zápas a nakoniec z neho odchádzame naprázdno, hoci Ukrajina nepotrebovala na zvrat prvotriedny výkon a nevypracovala si drvivú prevahu.

Dva rozdielne polčasy

Málokedy sme videli národný tím herne dominovať tak ako na začiatku zápasu proti Ukrajine. Vyhrávali sme súboje, získavali odrazené lopty, lepšie sme kombinovali. Bola radosť sledovať nasadenie, opatrnosť nebola v našom počiatočnom repertoári.

Stred poľa mal dianie v moci, Stano Lobotka pridal ďalší ukážkový výkon, distribuoval prihrávky, menil tok našich akcií, do ktorých sa pridávali šikovní krídelníci. Lukáš Haraslín ako prvý zamestnal Anatolija Trubina, po dvoch kľučkách v šestnástke prinútil brankára k zákroku nohou. Vzápätí Matvijenko skrútil Hanckov center na Ivana Schranza, ktorý zblízka napálil loptu do Trubina. Gólman Benficy Lisabon dostal prednosť pred Andrijom Luninom, ktorý pohorel pri prehre 0 : 3 s Rumunskom.

Trubin stihol vyraziť aj priamy kop Dávida Hancka, ale v 18. minúte sme už vyhrávali. Haraslín a Hancko zahrali peknú etudu pri vhadzovaní. Haraslín to prepustil Hanckovi, ale zároveň sa rozbehol za chrbát obrany, dostal loptu od nášho ľavého obrancu a poslal center na gólovú hlavičku Ivana Schranza. Dlhé obdobie hľadáme strelca, na Eure je ním nečakane krídelník pražskej Slavie. Žiadny náš futbalista nedal za Česko-Slovensko a Slovensko dva góly na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy.

Ivan Schranz so spoluhráčmi sa teší z gólu do siete Ukrajiny. Foto: Profimedia

Škoda ešte dvoch Haraslínových akcií v prvom polčase. Pri prvej sa uvoľnil v pokutovom území, ale nevystrelil, pri druhej v 44. minúte sme ukážkovo získali loptu, Dudova prihrávka nešla Haraslínovi do behu, aj tak sa mu však podarilo vystreliť, ale Trubin vyrazil. Na dlhé minúty to bola naša posledná koncovka.

Vedeli sme, že najväčšou silou Ukrajiny je rýchly prechod do útoku. Zamedzenie kontrám bolo čitateľné v našej hre. V prvom dejstve sa súper dostal do troch, zakončil iba pri poslednej z nich. Michailo Mudryk prešprintoval Denisa Vavra, ale Martin Dúbravka znamenite zakročil. Ešte predtým sa Pekarík vyznamenal zblokovaním koncovky inak nevýrazného Artema Dovbyka, najlepšieho strelca španielskej ligy.

Ďalšiu šancu mu pri spolupráci s Andrijom Jarmolenkom prekazil Vavro a Dúbravka vzápätí vytlačil na pravú žrď prízemnú strelu obrancu Oleksandra Tymčika. Ukrajinci sa postupne dostali do hry. Nemajú tvorivejších hráčov, ale kľúčom bola energia, zlepšený pohyb, vypnutie útlmového režimu.

Mrzieť nás musí najmä skutočnosť, že nás zdolalo mužstvo, ktoré je síce o dvadsať miest vyššie vo svetovom rebríčku, ale ktorého herná kvalita nebola v dusseldorfskom zápase podstatne vyššia. Neboli sme pod dusivým tlakom, neboli sme prinútení robiť vážne chyby. Dopustili sme sa ich nevynútene.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami