Čo je dovolené Tuskovi, nie je dovolené Dudovi

Keď v Poľsku vládla strana Právo a spravodlivosť (PiS), všetky jej personálne kroky boli kontrolované v zahraničí. Každá zmena vo verejnoprávnej televízii, každá zmena medzi sudcami, všetko sa považovalo za nespochybniteľný dôkaz upevňovania údajného autoritatívneho režimu. Tieto analýzy sa však často začínali takpovediac v polovici.

Nový po¾ský premiér Donald Tusk zložil prísahu Poľský prezident Andrzej Duda (vľavo) si podáva ruku s poľským premiérom Donaldom Tuskom počas slávnostného vymenovania novej vlády vo Varšave 13. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Poľsko má tradíciu studenej občianskej vojny s hlbokými čistkami v celej štátnej správe po zmene vlády – a áno, aj vo verejnoprávnej televízii, ktorá je tam silne spolitizovaná. Po nástupe vlády pod vedením Občianskej platformy došlo k ďalšej dôkladnej čistke, v niektorých ohľadoch ešte brutálnejšej ako za PiS.

V Echu už písali o výmene vedenia Poľskej televízie (TVP) na hranici zákonnosti a pravdepodobne aj za ňou, ktorá sa skončila prítomnosťou polície v sídle televízie. V tom čase sa proti konaniu premiéra Donalda Tuska ozvali aj novinárske organizácie, ktoré boli predtým veľmi kritické voči PiS a fungovaniu TVP.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.