Zákaz náboženských symbolov vo Varšave a ilúzia neutrality

"Trzaskowski, ruky preč od kríža.“ Transparent s týmto odkazom vyvesili priaznivci varšavského futbalového klubu Legie Varšava počas duelu s tímom Zaglebie Lubin. Bola to reakcia na iniciatívu primátora Varšavy Rafala Trzaskowského, ktorý ešte v polovici mája nariadil odstrániť z radnice všetky náboženské symboly. Hlavné mesto sa tak stalo prvým mestom v Poľsku, ktoré prijalo takéto opatrenie.

WARSZAWA, 25/05/2024 EKSTRAKLASA LEGIA ZAGLEBIE, EKSTRAKLASA LEGIA ZAGLEBIE, /NEWSPIX.PL WARSAW, 25/05/2024 Priaznivci varšavského futbalového klubu Legie Varšava. Foto: Profimedia.sk

Zamestnanci mesta nemajú vystavovať náboženské symboly ani na svojich pracovných stoloch a všetky oficiálne udalosti majú mať sekulárny charakter.

Netreba ani pripomínať, že téma krížov na verejných budovách je v Poľsku obzvlášť citlivá záležitosť nabitá spomienkami na komunistický režim. S jeho pádom padol aj zákaz kresťanských symbolov na verejných budovách a vo verejných priestoroch a kríže sa objavili znova. História sa znova opakuje, a nielen v hlavnom meste Poľska.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.