Prečo Francúzsko čaká buď chaos, alebo diktatúra

Francúzsko čakajú predčasné parlamentné voľby, v ktorých Macron zdanlivo nemôže nič získať. O tom, prečo povolebný chaos môže najviac zúročiť práve Macron a čo to bude znamenať pre francúzsku demokraciu, píše profesor Petr Drulák.

Over 4,500 People Demonstrate Against The Extreme Right In Nantes On Saturday June 22, France - 22 Jun 2024 Účastníci demonštrácie proti extrémnej pravici vo francúzskom meste Nantes v sobotu 22. júna 2024. Zdroj: Profimedia

Prezident Macron reagoval na debakel svojej strany v európskych voľbách vyhlásením predčasných parlamentných volieb. Poslednú júnovú nedeľu čaká Francúzsko prvé kolo a o týždeň na to druhé. O tri týždne neskôr sa začínajú v Paríži olympijské hry. Ich bezpečnosť bude vyžadovať mimoriadnu politickú pozornosť, tú však pravdepodobne budú pohlcovať povolebné vyjednávania.

Nebudú jednoduché, keďže podľa prieskumov sa nijaká vládna väčšina v novom parlamente nerysuje. Najsilnejšie Národné združenie Marine Le Penovej očakáva niečo vyše tretiny hlasov, ľavicová koalícia Nový ľudový front môže počítať s minimálne štvrtinou a menej ako pätina čaká na Macronovu stranu. Koalícia medzi týmito tromi blokmi je ťažko predstaviteľná, hrozí chaos. Môže sa však stať, že všetku moc prevezme Macron.

Republikáni ilustrujú prebiehajúcu ideologickú bitku


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.