Milovníci filmového umenia v Košiciach. Začal sa najstarší filmový festival na Slovensku

otvorenie Otvorenie MFF Art Film 2024 Foto: AFF 2024

KOŠICE – Osobnosti slovenského aj zahraničného filmu kráčali po červenom koberci pred Kunsthalle, fotoaparáty cvakali, nadšení diváci ich vítali potleskom. Takto sa začal v piatok 21. júna jubilejný ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film (MFF Art Film).

Jubilejný 30. ročník festivalu odštartoval jednu z najväčších filmových udalostí v našej krajine. Slávnostný otvárací ceremoniál sa začal o 19.30 h a hostia aj organizátori si pri tejto príležitosti zaspomínali na predchádzajúcich 29 ročníkov. Prvý z nich sa uskutočnil v Trenčianskych Tepliciach v roku 1993.

Počas rokov sa festival vyvíjal a rástol. V roku 2016 sa jeho domovom stala metropola východu – Košice. Tu našli organizátori najlepšie podmienky na to, aby sa z festivalu mohol stať dnešný MFF Art Film. Kedysi komorná prehliadka dokumentárnych filmov, ktoré premietali divákom len v jednej kinosále vyrástla do podoby, ako ju poznáme dnes.

MFF Art Film vždy navštevovali herecké a režisérke legendy ako Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Gérard Depardieu, Franco Nero, Roman Polanski či Juraj Jakubisko, ktoré si z neho odniesli honorárne ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera.

Rozdali „zlaté kamery“

Filmárske ocenenie Zlatá kamera si na otvorení tohtoročného MFF Art Film 2024 prevzali ďalšie dve významné osobnosti slovenského a svetového filmu.

Jedným z ocenených je slovenský režisér Miloslav Luther, ktorý v tomto roku uviedol do kín svoj posledný celovečerný film Spiaci účet: „Je to pre mňa veľká česť. Táto cena patrí aj mojim drahým kolegom, ktorých som za tie roky práce spoznal. Svojim nasledovníkom by som chcel zanechať odkaz: Keď budete stáť pred rôznymi ponukami, príležitosťami a pokušeniami, myslite na to, že raz sa budete pýtať svojho svedomia, čo ste dokázali a v čom zlyhali. Prajem im, aby tých zlyhaní bolo čo najmenej.”

Cenu Zlatá kamera si prevzal aj významný rumunský režisér Cristi Puiu, jeden zo zakladateľov rumunskej novej vlny: „Nie som dobrý v prejavoch. Chcem povedať len pár slov. Neviem presne, aký je môj prínos pre svet filmu, ale viem, že veľký vplyv na to, kým dnes som, mali moji rodičia, a preto túto cenu venujem im.”

Na červenom koberci: Miloš Ihnát, starosta MČ Košice- sídlisko Ťahanovce a Beáta Zemková, prednostka MÚ. Foto: AFF 2024

Spomienka na Milana Lasicu

Organizátori si počas slávnostného večera uctili pamiatku herca a jediného prezidenta MFF Art Filmu Milana Lasicu, ktorému vlani udelili čestné ocenenie Hercova misia.

Poctu venovali aj Ctiborovi Bachratému, dvornému fotografovi MFF Art Filmu, ktorý bol s festivalom od jeho začiatkov. V rámci sprievodného programu budú mať návštevníci príležitosť vidieť výberovú výstavu jeho festivalových fotografií.

Košice sú v týchto dňoch slovenským mestom filmu, MFF Art Film 2024 prináša množstvo exkluzívnych filmových premiér, odborných prednášok, masterclassov a bohatý sprievodný program.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...