Smerujú k drvivému víťazstvu. Aký je ekonomický program britských labouristov?

Predvolebná diskusia Sunaka a Starmera Líder labouristov Keir Starmer. Foto: TASR/AP

V decembri 2019 vyhrali konzervatívci britské parlamentné voľby so ziskom 42 percent hlasov a labouristom Jeremyho Corbyna udelili krutú porážku. Bol to najvyšší podiel hlasov od volieb v roku 1979, keď Konzervatívna strana vyhrala pod vedením Margaret Thatcherovej.

No kým Železná Lady úspech o štyri roky zopakovala, dnes je všetko naopak. Labouristi sa po prehre otriasli, odstavili tvrdého marxistu Corbyna a začali znovu rásť. Konzervatívci sa rýchlo začali topiť vo vnútrostraníckych problémoch, ako aj v ekonomickej pobrexitovo-pandemickej stagnácii.

Premiér Sunak pred pár týždňami hodil do ringu uterák a ohlásil na začiatok júla predčasné voľby. V nich konzervatívcom predvolebné prieskumy veštia prehru, akú britské ostrovy ešte nezažili. Labouristi cielia na rekordný zisk cez 40 percent hlasov a konzervatívcom hrozia rekordne nízke hodnoty, okolo 20 percent. Existuje málo pravdepodobná, ale nie nepredstaviteľná, možnosť, že ich na druhom mieste predbehne strana Reform UK „zlého chlapca“ Nigela Faragea. Niektorí dokonca predikujú de facto zánik 190 rokov starej Konzervatívnej strany.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami