Vek prekáža investíciám menej, ak si ho uvedomujete

Warren Buffet, možno najúspešnejší investor všetkých čias, bude mať v lete 94 rokov. Na výkon jeho Berkshire Hathaway to vplyv podľa všetkého nemá.  No tvrdá realita ľudského života je, že s rastúcim vekom prichádza aj strata mentálnej výkonnosti. Ako sa to prejaví na správe vlastných financií?

Warren Buffett, Foto: TASR/AP Warren Buffett, Foto: TASR/AP

Ekonómovia Fabrizio Mazzonna a Franco Peracchi v článku pre Journal of Political Economy skúmali presne túto otázku. Využili na to dáta zo štúdie HRS – Health and Retirement Study, ktorú od roku 1992 robí University of Michigan a zahŕňa 20-tisíc Američanov vo veku nad 50 rokov.

Tieto dáta obsahujú nielen štatistické údaje o vývoji bohatstva domácnosti na 13 rôznych druhoch aktív, ale merajú aj mentálne schopnosti. Okrem samozhodnotenia vlastnej pamäti podstúpia respondenti aj jednoduchý test – zopakovanie 10 slov okamžite po prečítaní pýtajúceho sa a potom znova po niekoľkých minútach. Tento test sa robí s tými istými respondentmi opakovane pri každom novom zbere dát. Umožňuje to nielen merať zmenu pamäťových schopností v čase, ale zároveň porovnať vnímanie vlastných schopností s reálne nameranými hodnotami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami