Piekli sladkosti, rozišli sa s Vatikánom, hrozí im bankrot. Bizarná kauza španielskych sestier

Cez víkend priniesli viaceré slovenské médiá správu o španielskych rehoľníčkach, ktoré boli údajne pre spory o majetky s Vatikánom exkomunikované. V skutočnosti je to však celé trochu komplikovanejšie.

The Archbishopric of Burgos excommunicates the nuns of Belorado from the Catholic Church Predstavená rehole klarisiek, Sestra Carmen Ruiz a arcibiskup Mario Iceta počas tlačovej konferencie. Foto: Profimedia

Prípad, ktorý sa odohráva v Španielsku, však skutočne vyzerá bizarne. Jeho jadrom je konflikt klarisiek z kláštora v meste Belorado s arcidiecézou Burgos, na čele ktorej stojí arcibiskup Mario Iceta. 

Tvrdý manifest

Začiatok môžeme datovať na 13. máj, keď rehoľníčky nečakane zverejnili svoj manifest, v ktorom oznámili, že už neuznávajú autoritu katolíckych biskupov a pápeža Františka. Ich zdôvodnenie je dlhé, má päť strán a 70-stranovú prílohu. V ňom sestry vedeniu katolíckej cirkvi vyčítajú rôzne veci od odchýlenia sa od doktríny, ktorú spájajú s Druhým vatikánskym koncilom, až po reakciu na pandémiu COVID-19 či najnovšie povolenie žehnať homosexuálne páry. Počas celého tohto obdobia podľa nich museli katolíci trpieť „mlčaním našich pastierov“, ktorí „nechali svoje ovce osamote a bezmocne čeliť vlkom“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami