Teroristický útok v Dagestane ohlasuje nástup novej generácie povstalcov na juhu Ruska

Prípadnú destabilizáciu severného Kaukazu uprostred vojny s Ukrajinou možno ľahko vnímať ako predzvesť súdneho dňa pre zvyšky ruského impéria. V skutočnosti však môžeme byť vo vzťahu Ruska s regiónom len svedkami opätovného Nietzscheovského „večného návratu toho istého“.

Poèas protiteroristickej operácie v Dagestane zneškodnili štyroch útoèníkov Na snímke z videa zverejnenej v pondelok 24. júna 2024 policajti počas protiteroristickej operácie v Dagestane na ruskom severnom Kaukaze. Foto: TASR/AP

V nedeľu večer okolo 18:00 moskovského času sa v ruských médiách a na sociálnych sieťach začali objavovať informácie o prebiehajúcom teroristickom útoku v Dagestane. Na prvých videách bolo vidieť dym z podpáleného chrámu a horiacej synagógy. V pozadí zneli zvuky streľby a výbuchov.

Islamisti z nomenklatúrnych rodín

Z neskorších správ vyplynulo, že v tejto severokaukazskej republike došlo ku koordinovanému útoku hneď na dvoch miestach. V hlavnom meste, Machačkale, zaútočila skupinka teroristov na post Služby diaľničnej stráže (DPS) a pokúsila sa napadnúť aj miestny pravoslávny chrám. V Derbente, starodávnom meste na juhu Dagestanu, medzitým iná skupinka militantov podpálila miestnu synagógu a následne v miestnom pravoslávnom chráme zavraždila dve osoby


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.