Prečo francúzske voľby strašia trhy

MARINE LE PENOVÁ, EMMANUEL MACRON Marine Le Penová a Emmanuel Macron. Foto: Profimedia.sk

Francúzsky prezident Emmanuel Macron okopíroval britského kolegu a vyhlásil predčasné voľby. A rovnako ako ostrovným konzervatívcom, aj Macronovej strane v nich hrozí veľká porážka.

V prieskumoch sú jeho centristi so značným odstupom tretí, za Le Penovej stranou Národné zhromaždenie (jej predsedom je Jordan Bardella) a extrémne ľavicovým Novým populárnym frontom. Ten je narýchlo vytvoreným zlepencom zhruba desiatich strán, vrátane komunistov a s extrémistom Jeanom Lucom Mélenchonom na čele.

Kým výmena konzervatívcov labouristami v Spojenom kráľovstve pravdepodobne veľké ekonomické zmeny neprinesie, v prípade Francúzska to neplatí. Ľavica má program priamo z ekonomického pekla – zvyšovanie daní, prudké zvýšenie minimálnej mzdy, regulácie cien, zrušenie dôchodkovej reformy a masívny nárast verejných výdavkov.

Národné zhromaždenie prišlo s programom takisto ponúkajúcim zrušenie niektorých nepopulárnych reforiem, najmä dôchodkovej. Pridali k tomu zníženie DPH, zvýšenie niektorých výdavkov a výsledkom je zatnutie sekery o 100 miliárd eur ročne vyššie. V krajine, ktorá má po Taliansku a Grécku tretí najvyšší relatívny dlh v eurozóne a ktorej na konci mája klesol dlhový rating.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami