Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Vládna strana Smer sa ohradila voči rozhodnutiu českej polície, ktorá odmietla stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na premiéra Roberta Fica. Smer hovorí o politizácii českej polície a je zvedavý, ako na policajné uznesenie zareaguje české štátne zastupiteľstvo.

TK predsedu strany Smer-SD Roberta Fica a ïalších predstavite¾ov strany Robert Fico, Tibor Gašpar. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Tibor Gašpar zo Smeru v stredu povedal, že do českej polície „prelieza politika“ a takéto rozhodnutie nemôže obstáť.

Český právnik Jindřich Rajchl zverejnil odpoveď na trestné oznámenie za výrok schvaľujúci atentát na premiéra Fica, že „to prasa bolo treba zastreliť“.

Poslanec Gašpar poukázal na porovnateľnú českú a slovenskú legislatívu, ktorá sa týka schvaľovania trestného činu. Poznamenal, že spomínané slová môžu podnecovať na dokonanie takéhoto trestného činu. Gašpar upozornil, že slovenská polícia postupovala v podobných prípadoch odlišne. Spomenul príklad muža odsúdeného nepodmienečne na tri mesiace odňatia slobody v superrýchlom konaní za jeho výroky pred nemocnicou v Banskej Bystrici, kde ležal po atentáte predseda vlády.

Gašpar citoval policajné uznesenie, ktorým sa odmietlo stíhanie za výrok o potrebe zastreliť Fica. „Policajný orgán si je vedomý tenkej hranice medzi slobodou prejavu a možným konaním, ktoré túto hranicu prekračuje a na ktoré treba reagovať prostredníctvom trestného práva, ako prostriedku ultima ratio…. Dospel k záveru že v danom prípade ide len o vlastné vyjadrenie užívateľa sociálnych sietí a na diskusných fórach na verejnej sieti internet, ktoré možno podradiť pod slobodu prejavu, ktorá je zakotvená v článku 17 Listiny základných práv a slobôd, kedy každý má právo vyjadrovať svoje názory spôsobom, ktorý považuje za vhodný a ktorý neprekročí ústavné a zákonné obmedzenia,“ píše v odôvodnení českej polície.

Česká polícia sa odvoláva na zákony

„Oni nás majú za bláznov?“ opýtal sa Gašpar. Podľa neho sa voči tomu treba rázne ohradiť a žiadať, aby česká polícia zvážila, ako bude na takéto výroky reagovať. Dodal, že aj v Česku je trestné schvaľovanie trestného činu so sadzbou odňatia slobody až na jeden rok.

Gašpar si položil rečnícku otázku, či by česká polícia reagovala rovnako, keby sa niečo takéto stalo českému premiérovi Petrovi Fialovi.

Česká polícia po vyjadreniach Smeru na sociálnej sieti X reagovala, že vo svojich postupoch „sme pevne viazaní českým Trestným zákonníkom a Trestným poriadkom a je nemysliteľné, že by sme z týchto mantinelov vybočovali“.

Pellegrini chápe slovenskú reakciu

Prezident Peter Pellegriní na tlačovej besede v prítomnosti českého prezidenta Petra Pavla dostal otázku aj k vyjadreniam Smeru o postupe českej polície.

„Neprináleží mi to hodnotiť,“ povedal Pellegrini. Podľa neho slovenská polícia po atentáte na premiéra Fica, kedy sa objavili na internete komentáre  typu –  mal ho trafiť lepšie – začala veľmi rázne a plnohodnotne uplatňovať ustanovenia zákonov, ktoré hovoria, že ten, kto schvaľuje trestný čin, tak musí byť trestne stíhaný.  Slovenský prezident poukázal aj na právoplatné rozsudky o nepodmienečných trestoch odňatia slobody za podporu atentátu.

Pellegrini povedal, že chápe reakciu slovenskej politickej scény, keď česká strana v takomto prípade nepostupovala tak razantne ako slovenská a nebude trestne stíhať ľudí schvaľujúcich atentát na Fica. „Ja som len chcel ukázať, ako sme to rozhodli riešiť na Slovensku,“ dodal Pellegrini.


Odborným sestrám sa budúci rok znížia platy, čo vyvoláva nespokojnosť a obavy o budúcnosť zdravotnej starostlivosti na Slovensku.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak čelí kritike za dehumanizáciu politickej súperky v parlamente, pričom jeho správanie odhaľuje hlboké problémy v SNS.
Prejsť na článok
Izraelské letecké útoky na Hizballáh zničili šesť budov v Beirúte, pričom sú hlásené početné obete a armáda preveruje, či zasiahla vodcu Nasralláha.
Prejsť na článok
Koalícia čelí vnútornému tlaku a chybám v komunikácii, čo vedie k nespokojnosti a konfliktom medzi vlastnými členmi.
Prejsť na článok
Slovenské kluby zažili v európskych súťažiach nezabudnuteľné momenty, vrátane víťazstva Slovana nad Barcelonou v 1969.
Prejsť na článok
Fyzická potýčka na parkovisku pred budovou Najvyššieho súdu SR medzi sudcami Klimentom a Paludom sa stala predmetom rozhodovania Najvyššieho správneho súdu, ktorý v disciplinárnom konaní bude posudzovať prípustnosť konania Klimenta. Ten svoj útok na kolegu…
Prejsť na článok
Banská Bystrica uzavrela most pri Kremničke kvôli havarijnému stavu, ktorý si vyžiadal jeho búranie a náklady 231-tisíc eur z rezervného fondu.
Prejsť na článok
Západné krajiny by mali obavy z ruských reakcií na povolenie Ukrajine útočiť na ruské územie, varujú americké tajné služby.
Prejsť na článok
Věra Kunderová, bojovníčka za manželov odkaz, prežila ťažké chvíle a zanechala za sebou spomienky na život v neviditeľnosti a odhodlanie.
Prejsť na článok
Visolajský kritizoval schválenie konsolidačného balíčka, ktorý ignoruje zdravotníkov, a avizoval zber výpovedí lekárov po jeho schválení.
Prejsť na článok
Ruské sily útočia na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti, pričom boje sú stále smrteľné a strategicky dôležité pre kontrolu regiónu.
Prejsť na článok
Trump vyjadril ochotu spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom na ukončení vojny, zatiaľ čo Zelenskyj plánuje prediskutovať svoj víťazný plán.
Prejsť na článok
Trump kritizoval situáciu na Ukrajine po stretnutí s Bidenom a vyjadril presvedčenie, že dokáže uzavrieť dohodu na ukončenie vojny.
Prejsť na článok
Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok