Brave: Od nesúhlasu s homomanželstvami k prehliadaču rešpektujúcemu súkromie

Ak by prebiehala súťaž o najpoužívanejší počítačový program, určite by ju vyhral prehliadač internetu. Dajú sa v ňom prečítať noviny, pozrieť mapa a dokonca emulovať celý počítač. Aj mnohé aplikácie v mobilnom telefóne sú len „prezlečeným“ prehliadačom.

PARIS: Fast and private Brave browser chooses Qwant as its default search engine in France and Germany Brendan Eich, výkonný šéf spoločnosti Brave. Foto: Profimedia.sk

Pre väčšinu používateľov znamená slovo internet pestrý obsah, ktorý vidia vo svojom prehliadači. Prvých dvadsať rokov však sieť takúto možnosť neposkytovala. ARPANET, tak sa predchodca internetu volal, vznikol v roku 1969, približne v dobe prvých astronautov brodiacich sa mesačným prachom.

Sieť rástla. Okrem vojenských aplikácií, pôvodne bola navrhnutá ako decentralizovaná metóda komunikácie po jadrovom útoku, pribúdali aj vedecké. Grafické rozhranie však bolo v plienkach a na profesionálnych počítačoch častokrát nedostupné. Komunikovalo sa cez terminály s príkazovým riadkom.

Internet pre ľudí


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.