Slováci remizovali s Rumunmi 1:1. Výsledok nám stačí na postup do osemfinále

Slovensko - Rumunsko Na snímke slovenskí futbalisti sa radujú po zápase základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 26. júna 2024. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovenskí futbaloví reprezentanti remizovali v stredajšom zápase na európskom šampionáte vo Frankfurte s výberom Rumunska pomerom 1:1. Gól za Slovensko vsietil v 24. minúte Ondrej Duda a za Rumunsko Razvan Marin v 37. minúte.

Naším reprezentantom tento výsledok stačí na postup zo základnej skupiny. V nej končíme tretí so ziskom štyroch bodov a skóre 3:3 a v tabuľke tretích tímov sa umiestňujeme pred trojbodovými Maďarmi a dvojbodovými Chorvátmi.

V osemfinále sa slovenskí futbalisti stretnú s jedným z dvojice Španielsko – Anglicko, o ich súperovi definitívne rozhodnú až výsledky večerných súbojov v F-skupine.

Slováci sa do vyraďovacej fázy dostali druhýkrát pri svojej tretej účasti na finálovom turnaji ME v ére samostatnosti. Majú šancu prekonať svoje maximum z EURO 2016 vo Francúzsku, kde skončili na 14. mieste.

V nesmierne vyrovnanej E-skupine skončili všetky štyri tímy so ziskom štyroch bodov. Na prvom mieste skončilo Rumunsko, na druhom Belgicko, na treťom Slovensko a s turnajom sa lúči posledná Ukrajina.

Na snímke slovenskí fanúšikovia sa radujú po zápase základnej E-skupiny Slovensko – Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 26. júna 2024. Foto: Martin Baumann/TASR

Lobotka: Dokázali sme to vlastnou hrou

„Momentálne je to niečo neopísateľné. Dokázali sme to a najviac ma teší, že sme to dokázali vlastnou hrou. Od začiatku sme chceli hrať svoju hru, bojovali sme jeden za druhého. Aj po strate lopty sme išli všetci naspäť. Dokázali sme to ako jeden tím. Na postupe má zásluhu viacero ľudí, pokúsime sa dostať čo najďalej,“ povedal po stretnutí Stanislav Lobotka, stredopoliar SR a Hráč zápasu.

„Super zápas z našej strany, chalani odviedli výborný výkon, súperovi sme toho dovolili málo. Som veľmi šťastný, tešíme sa z postupu. Myslím si, že sme dosiahli niečo dôležité. Dokázali sme hrať tri zápasy na vysokej úrovni proti tímom, ktoré sú rebríčkovo vyššie. Máme pred sebou ďalší cieľ, chceme vydržať na šampionáte čo najdlhšie. Verím, že budeme na osemfinále dobre pripravení,“ okomentoval tréner Francesco Calzona.

Na snímke vpravo futbalista Denis Vavro (Slovensko) s fanúšikmi po zápase základnej E-skupiny Slovensko – Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 26. júna 2024. Foto: Martin Baumann/TASR

Jediná zmena v zostave

Slovenskí futbalisti nastúpili na záverečný zápas v E-skupine ME proti Rumunsku s jedinou zmenou v základnej zostave v porovnaní s predchádzajúcimi duelmi s Belgickom (1:0) a Ukrajinou (1:2). V útoku dostal šancu David Strelec, ktorý na hrote nahradil Róberta Boženíka.

Do brány sa opäť postavil Martin Dúbravka, pred ním sa predstavila štvorica obrancov Peter Pekarík, Denis Vavro, kapitán Milan Škriniar a Dávid Hancko. V strede poľa nastúpilo trio Juraj Kucka, Stanislav Lobotka a Ondrej Duda. Strelec mal na krídlach autora doterajších dvoch gólov SR na ME 2024 Ivana Schranza a Lukáša Haraslína.

Tréner Rumunska Edward Iordanescu spravil pred stredajším zápasom vo Franfurte nad Mohanom, v ktorom sa rozhoduje o našom postupe zo skupiny, dve zmeny v zostave oproti duelu s Belgickom (0:2). Florinel Coman nahradil na ľavom krídle Valentina Mihailu a Ianis Hagi vymenil na pravom krídle Dennisa Mana.

(tasr/tod)


Ďalšie články
128 dní do volieb USA. Najvyšší súd vstupuje do najvyššej politiky

128 dní do volieb USA. Najvyšší súd vstupuje do najvyššej politiky

Najvyšší súd Spojených štátov nepriamo zasiahol do volieb, a to najmenej v dvoch prípadoch. Jedným sa akoby postavil na stranu demokratickej kampane, druhým zase zasiahol do dvoch zo štvorice prípadov vedených proti Donaldovi Trumpovi. Demokrati na základe série prieskumov významných denníkov vyhodnotili politiku potratov za ťahúňa svojej kampane. Preto im do značnej miery pomohol rozsudok...