Jeffrey Sachs: Z ľudí, ktorí hovoria, aby sme sa nebáli jadrovej vojny, mi ide mráz po chrbte

profimedia-0784836438 Jeffrey Sachs. Foto: Profimedia.sk

Čoraz častejšie sa hovorí o riziku tretej svetovej vojny, do ktorej by mohol prerásť rusko-ukrajinský (a americký) konflikt. Azda najznámejší hlas, ktorý dnes na Západe varuje pred jadrovým armagedonom, patrí Jeffreymu Sachsovi. Tento americký profesor ekonómie sa už 35 rokov pohybuje medzi akademickou obcou, diplomaciou a medzinárodnou politikou, pričom väčšinu času strávil vo východnej a strednej Európe. Jeho manželka pochádza z Prahy.

Dostali sme sa v rusko-ukrajinskej vojne na pokraj tretej svetovej vojny alebo do veľmi veľkej konfrontácie?

Určite sme v línii neustálej eskalácie. Vojna je pre Ukrajinu zničujúca a stupňuje sa. Spojené štáty nechcú prehrať, Rusko je odhodlané neprehrať, a tak obe strany do konfliktu ďalej pumpujú výzbroj, vysoko moderné zbrane, začínajú údery, ktoré prekračujú tú či onú červenú líniu protivníka. Vojna sa rozširuje, USA do nej zapájajú svojich ázijských spojencov, ktorí zásobujú Ukrajinu materiálom či muníciou, Rusko robí to isté. Máme tu eskalujúci boj medzi dvoma najväčšími jadrovými mocnosťami. Je to absolútne riskantný vývoj, ktorý sa de facto už vymkol spod kontroly. Mimoriadne nebezpečná situácia.

Ktoré momenty vás v poslednom čase najviac vystrašili?

Jeden z nich sa stal pred niekoľkými týždňami, keď Ukrajina, zdá sa, dvakrát zaútočila na radary, ktoré sú súčasťou ruského systému včasného varovania pred jadrovým útokom. Je to systém, ktorý informuje Rusko, ak smerom k nemu letia jadrové rakety. A Ukrajina zasiahla dva z týchto radarov svojimi dronmi. 

Hneď ako sa to stalo, mi jeden z popredných amerických odborníkov na jadrovú vojnu, akademik, okamžite napísal. Neverí, že ľudia v Bielom dome alebo na ministerstve zahraničných vecí chápu, aký bezohľadný a nebezpečný je takýto krok, a preto ma žiadal, aby som materiály [texty, ktoré ukazujú závažnosť takéhoto útoku, pozn. red.] preposlal do Bieleho domu, na ministerstvo zahraničných vecí a na ďalšie miesta. Čo som, samozrejme, urobil. Myslím si, že to ilustruje zúfalstvo ukrajinskej strany. Je ochotná urobiť čokoľvek, dokonca zatiahnuť svet do jadrovej vojny. Pretože je to zúfalý režim.

Ľudia, ktorí u nás [v Česku, pozn. red.] vo všeobecnosti podporujú vo vojne Ukrajinu, buď hovoria, že Putin blafuje, takže sa vlastne nemáme čoho obávať, alebo naopak, že nemáme inú možnosť, než Rusko okamžite a čo najskôr zastaviť. Začal by som prvou hypotézou, že Putin blafuje. Faktom je, že nakreslil viac červených čiar a keď sme ich ako Západ prekročili – dodávkami tankov, dodávkami raketového systému HIMARS a tak ďalej – nič sa nestalo. Prečo by sme mali brať Putina vážne teraz, keď oznamuje najnovšiu červenú líniu?

Za posledné dva roky zahynulo 500-tisíc Ukrajincov a veľká časť východnej Ukrajiny, ktorá sa zmenila na bojisko, bola zničená.

Ako viete, že zahynulo pol milióna vojakov? Ukrajinské oficiálne čísla – 31-tisíc – sú veľmi nízke, ale tie vaše sú veľmi vysoké.

Počúvam všetky strany, ruské kanály, ukrajinské kanály, americké, britské… Nikto to nevie s istotou, ale straty sú nepochybne obrovské. Po celej Ukrajine vidíte čerstvé cintoríny. Zo svojich zdrojov, od aktérov, z e-mailov, ktoré dostávam, viem, že sa stratila celá generácia Ukrajincov. Padli, sú zranení alebo sú na úteku. Je to tragédia obrovských rozmerov. Zelenského 31-tisíc mŕtvych je však taká smutná nepravda, že je to hanba aj pre propagandu. Propagandisti by mali hovoriť veci, ktoré majú aspoň nádych dôveryhodnosti a nie šíriť absurdity. 

Žiaľ, Zelenskyj často hovorí absurdné veci, pretože si myslí, že to chcú počuť finančníci v Spojených štátoch. Z ľudí na Západe, ktorí hovoria – Nebojte sa jadrovej vojny – mi ide mráz po chrbte. Samozrejme, že by sme sa mali báť jadrovej vojny. Ako môžu títo ľudia vážne vyslovovať vety typu: svet pravdepodobne nebude zničený, neprekročíme žiadnu z Putinových červených čiar.

Títo ľudia zjavne nevedia nič o histórii alebo sú ochotní riskovať životy mojich detí a vnúčat. Myslím si, že nechápu podstatu veci. Nerozumejú vzniku tejto krízy, nevedia, ako sa vyvinula, nechápu úlohu Spojených štátov v nej. Samozrejme, že Česi milujú Ameriku, všetci poznáme históriu studenej vojny. Ale myslím si, že nerozumiete Spojeným štátom, nerozumiete tejto kríze a nerozumiete obavám Ruska.

Chápem, že po toľkých desaťročiach nadvlády Sovietskeho zväzu, čo bola strašná kapitola českých dejín, vaši ľudia nechcú o dnešnej kríze uvažovať inak ako v kategóriách dobra a zla. Ale je to trochu zložitejšie ako rozprávky, ktoré si zvyčajne rozprávame.

Tu sa dotýkame ústredného problému. Vnímajú Rusi túto vojnu ako agresívny krok zo svojej strany, alebo si myslia, že sa bránia?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami