Odmietol upiecť tortu na oslavu zmeny pohlavia, skončil na súde. Príbeh Jacka Philipsa

profimedia-0356880696 Pekár Jack Phillips. Foto: Profimedia.sk

Viaceré média ho vykreslili ako bigotného kresťana, ktorý je nenávistne naladený voči osobám z komunity LGBTI. Pekár Jack Phillips sa opäť postavil pred súd, lebo odmietol prijať objednávku na tortu. Tentoraz išlo o tortu na oslavu „zmeny pohlavia“.

Pre túto udalosť, ktorá sa stala ešte v roku 2017, čelil Phillips obžalobe a dve inštancie už rozhodli v jeho neprospech. 18. júna si argumenty k prípadu vypočul Najvyšší súd štátu Colorado.

Cielená provokácia?

V aktuálnom prípade si u pekára objednal tortu biologický muž Autumn Scardina, ktorý sa podrobil takzvanej tranzícii a zmenu svojho pohlavia chcel symbolicky osláviť ružovou narodeninovou tortou s modrou polevou. Phillipsova manželka najprv zákazku prijala, ale jej manžel ju odmietol, keď mu Scardina vysvetlil pozadie objednávky. Scardina potom pekára zažaloval a obvinil z porušenia antidiskriminačných zákonov Colorada.

Zaujímavá je, že Scardina objednávku torty urobil v ten istý deň, ako Najvyšší súd USA oznámil, že prijíma odvolanie Jacka Phillipsa v staršom prípade. Scardina sa vyjadril, že tým chcel preveriť dôveryhodnosť Phillipsových vyjadrení o tom, že bude slúžiť aj zákazníkom z LGBTI komunity.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami