Po debate: Operácia vymeňte Bidena sa začína

Joe Biden and Donald Trump presidential debate in Atlanta - 28 Jun 2024 Foto: Profimedia

Okamžite po tom, ako skončila nočná debata dvoch prezidentských kandidátov, začal tlak na Bidena z médií a jeho vlastnej strany. Debata ukázala, že ak ho nevymenia, prehrajú voľby.

Aký zmysel mala debata medzi dvomi kandidátmi, ktorí síce získali väčšinu vo svojej strane, ale ešte nemajú potvrdený mandát? Debatovať pred zavŕšením primáriek? Jediný: zistiť, či sa Biden môže v novembri postaviť Trumpovi, či to fyzicky zvládne. Či vôbec ešte dokáže reagovať a formulovať vety.

Americké voľby sa rozhodujú práve teraz, v novembri sa to už všetko iba spočíta.

Výsledok: Biden vydržal stáť, dokázal hovoriť a občas otvorene nesúhlasiť s Trumpom, ale už nedokáže zvíťaziť. Ani sa presadiť, nastoliť agendu, využiť celý čas, čo má k dispozícii. Vyzerá a pôsobí mizerne.

Prieskum CNN ukázal, že podľa 67 percent divákov a registrovaných voličov debatu vyhral Trump, iba 33 percent podržalo stranu Bidena. Povedal by som, že médiá a oligarchia pochopili, že už mu nedokážu pomôcť. Nebude stačiť, ak ho nebudú ukazovať, ako sa starecky trasie, ako nevie, kam má kráčať, a nedokáže súvisle hovoriť. To všetko robiť vedia a už dlho všetky jeho slabé stránky skrývajú, ale nič z toho už nestačí.

Trump sa nezmenil, hovorili po debate liberálni novinári CNN, ale Biden už na to nemá. Panika. Šok. Sklamanie. Toto nedopadne dobre. To sú slová, ktoré používali.

Dokonale to bolo vidieť po skončení debaty, keď CNN pohotovo oslovila viceprezidentku Kamalu Harrisovú v špeciálnom rozhovore: tá Bidena bránila, ale redaktor CNN Anderson Cooper jej neustále skákal do reči, prerušoval ju, tlačil na ňu, či videla to isté, čo zvyšok Ameriky.

Toto sa v Amerike nerobí, teda nerobia to liberálne médiá svojim politikom. Nedávno sme videli aj to, ako CNN Bidena fact-checkovala. Ani to sa nerobí vlastným, je to palica na oponenta.

Biden je už v takejto pozícii. Ohrozuje liberálov. Zápas sa začal. Ak bude Biden kandidovať, Trump vyhrá.

Prvý zmysel debaty bol teda splnený. Ukázal, že Biden na to nemá. S Trumpom majú spolu 160 rokov, Biden o štyri roky viac ako Trump. Rozdiel medzi nimi je ale ešte väčší. Biden by mohol úrad zdediť, ale ťažko ho môže vyhrať. Americký establišment má niekoľko málo týždňov, aby vymyslel, ako Bidena vyradiť z hry a nájsť niekoho, komu dokážu urobiť rýchlu kampaň.

Pre svet ale vyšla z debaty jedna ešte viac znepokojivá správa. Ide o vojnu a rolu Ameriky vo svete.

Amerika má v tejto dobe dve koncepcie toho, čím je a ako funguje.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami